Eerste Hulp Bij Sinterklaas

De maatschappij door Janneke
"Wie komt er alle jaren, daar heel uit Spanje varen?" Juist. Sinterklaas! Cadeautjes, pepernoten en gezelligheid: op vijf december is het weer feest! Heb jij al plannen voor deze dag? Ze.nl geeft je tips.

Het sinterklaasfeest is nog steeds aardig populair, dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws. Zo?n 67,5% van de Nederlanders viert op vijf december feest! En daarbij wordt alles weer uit de kast gehaald: lekker eten, cadeautjes, gedichten en zelfs surprises. Ben jij ook dit jaar weer van plan om de verjaardag van de Sint te vieren (of juist niet)? Wij geven je leuke tips voor een gezellige avond!

Maar eerst? Sinterklaas, wie kent ?m niet?!

Het verhaal
Voor het verhaal van Sinterklaas/Sint-Nicolaas moeten we een heel eind terug in de tijd. Nicolaas leefde namelijk rond het jaar 300 en was de bisschop van Myra in Turkije. De man kwam op voor de arme mensen en verrichtte wonderen (zo zou hij levens van mensen gered hebben). Op vijf december 345 overleed de goedheiligman.

Vanwege alle wonderen die Nicolaas verricht zou hebben, werd de man in de negende eeuw door de kerk van Rome heilig verklaard. Vandaar de naam: Sint - wat heilig betekent - Nicolaas. In de loop van de eeuwen is deze naam veranderd in Sinterklaas.

In 1850 schreef de onderwijzer Jan Schenkman het prentenboek Sint Nicolaas en zijn knecht (aha, daar komen onze pietjes!) en vanaf die dag zijn Sinterklaas, zijn pieten en paard Amerigo niet meer weg te denken in ons land.

Wat te doen op vijf december?
Wat ben jij van plan dit jaar te doen met Sinterklaas? Ga je voor de ouderwetse manier of pak je het eens origineel aan? Of, nog heel iets anders: vier jij het wel?!

Ouderwetse manier

Leuk voor de kids
Heb je kinderen en wil je ze met Sinterklaas écht verrassen? Huur dan voor vijf december een Sinterklaas en piet(en) in of huur kostuums en kijk je man en zijn vrienden lief aan! Je kids hebben gegarandeerd de avond van hun leven! Hoe leuk is het om je kinderen in spanning te zien, als sint en piet ieder moment binnen kunnen komen? En hoe fantastisch is het als je hun blije gezichtjes ziet als piet met een wel héél grote zak met cadeaus aankomt?

Pak het groots aan
Dat je niet meer in Sinterklaas gelooft, wil natuurlijk niet zeggen dat je het niet uitgebreid mag vieren. In tegendeel juist: je kunt het heerlijk groots aanpakken. Trek lootjes met je vrienden en/of familie, bouw een surprise om je cadeau heen en maak het af met een persoonlijk gedicht. Maak er echt iets moois van, zodat je bijna zelf denkt: ?Hm, kreeg ik dit maar!? Als jullie dit allemaal doen, weet je zeker dat het een zeer geslaagde avond wordt!

Sinterklaasspel
Waarschijnlijk hebben veel mensen hier al een variant op, maar dit Sinterklaasspel is écht leuk!

 • Wat heb je nodig?
  Een dobbelsteen
  Een wekker
  Kaartjes (die je hier kan uitprinten)
   
 • Hoe werkt het?
  Iedereen gooit zijn cadeautjes (nog in verpakking) op een grote hoop en ga met z'n allen in een grote kring rond de cadeautjes zitten.
   
 • Ronde 1
  Laat de dobbelsteen rondgaan. Gooi je 1 of 6, dan mag je een cadeautje kiezen en uitpakken. Dit gaat net zolang door totdat alle cadeautjes zijn uitgepakt.
   
 • Ronde 2
  Zet de wekker zes kwartier later. Vanaf nu mag je niet meer op de klok kijken... Iedereen die een 1 of een 6 gooit moet een kaartje pakken en de opdracht die erop vermeld staat uitvoeren. Het is belangrijk dat iedereen te allen tijde minimaal één cadeautje heeft, dus als een kaartje je opdraagt om je laatste cadeautje af te staan, dan sla je een beurt over. Hetzelfde geldt voor een kaartje die niet van toepassing is, de beurt gaat dan gewoon voorbij. De cadeautjes die je hebt als de wekker gaat, mag je houden.

Originele tips

Vreetfestijn met vriendinnen

Sinterklaas vieren hoeft natuurlijk niet per se met cadeautjes en gedichten. Je kunt er namelijk ook een lekker vreetfestijn van maken, want er zijn tenslotte genoeg lekkere Sinterklaashapjes. Zet wat kleine chocoladeletters, pepernoten, taaitaai, marsepeinballen en schuimpjes op tafel en jouw vijf december met vriendinnen wordt een smakelijke avond!

Cadeautjes zónder te betalen!
Wil je samen met vriendinnen Sinterklaas vieren, maar heb je weinig geld te besteden in deze dure maand? Wij hebben een originele oplossing voor je! Kijk eens op zolder: staan daar nog leuke retro fotolijstjes, oude boeken of andere leuke frutsels die je zelf nooit meer gebruikt? Stof ze dan even af en pak ze in! En dit kun je natuurlijk ook met kleding doen. Waarom dat colbert - dat je zelf nooit gedragen hebt - in de kast laten liggen, als je misschien een vriendin er blij mee kan maken?

Karaoke + cocktails
Heb je niet heel veel met Sinterklaas, maar ben je wel in voor een gezellig avondje samenzijn? Organiseer dan op vijf december een karaoke-avond met bijvoorbeeld zelfgemaakte cocktails. Om er toch dat Sinterklaastintje aan te geven, kun je er eventueel een cd met Sinterklaashitjes ingooien. En na wat heerlijke alcoholische versnaperingen, wordt het absoluut één grote hilarische boel!


Geen Sinterklaas voor mij!

Heb jij nou he-le-maal niets met Sinterklaas, vier dit feestje dan gewoon lekker niet! In plaats daarvan, zijn er genoeg andere dingen te doen!

Verwenavond
Sinterklaas valt dit jaar op een maandag en dus kun je het waarschijnlijk niet al te laat maken. Verwen jezelf daarom met een bad vol sop, een gezichtsmasker en een nieuw lakje op je nagels. En wat je daarna doet? Gewoon op tijd naar bed: de volgende dag voel jij je weer helemaal fit!

In de kerstsfeer
Skip het Sint-Nicolaasfeestje en stort je alvast volledig op de volgende feestdag die komen gaat: Kerstmis! De versieringen, lekkere versnaperingen en christmaspresents zijn dan al volop te koop in de winkels, dus je kunt alvast je slag gaan slaan!

Hoe vier jij Sinterklaas?