10 dingen die je met washitape kunt doen

Vrije tijd door Fleur
Het is Japans, hip en het vrolijkt in een handomdraai je spullen en interieur op: washitape! Voor een paar euro scoor je een rolletje (of twee) en leuk je je hele inboedel op. Hoe? Wij zetten 10  ideeën voor je op een rij!

Washitape is een tape van Japans papier (washi genaamd) en is op dit moment een trend in DIY-land. Waarom? Allereerst omdat het makkelijk in gebruik is: je scheurt het zo af, kunt erop schrijven en je kunt het er zonder moeite en schade weer afhalen. Maar het allergrootste voordeel is wel dat je washitape voor honderden dingen kunt gebruiken. Wij selecteerden alvast tien leuke ideeën voor je.


Muurvast
Heb je zin in een muur die er hip, maar niet té gemaakt uitziet? Plak je foto's dan met behulp van washitape op je wand, waarbij je de tape over de vier hoeken van de afbeelding plakt. In een paar minuten gedaan en je muur ziet er nét even anders uit dan die van je buren.

Om in te lijsten
Wil je wel iets aan je muur, maar vind je het te veel gedoe om allemaal fotolijsten op te hangen? Met washitape maak je van je muur zo een fotowand. Het is heel simpel: plak de tape in de vorm van een lijst die je wilt. Om het jezelf makkelijker te maken, kun je de lijst om de foto heen plakken. Zo weet je zeker dat-ie past. Voor een strak effect werk je met één kleur of neutrale kleuren, wil je het wat speelers hebben, dan kun je washitape met verschillende kleuren en texturen gebruiken. 

Wat een figuur
Als je met een kale muur zit, maar geen zin hebt om iets aan je wandje te hangen, is dit misschien wel een leuke oplossing voor je: een figuur van washitape maken. Dit kan je kamer op een simpele manier een (originele) boost geven. Om het rustig te houden, kies je het best voor één soort tape in een rustige kleur. Kies vervolgens wat voor soort figuur je wilt en teken dit eerst met potlood en lineaal af op de muur, zodat je goed kunt zien waar je de tape moet aanbrengen. En dan is het, heel simpel, knippen en plakken geblazen. 

Kaarsjes
Ben je een beetje klaar met dat waxinelichtje in dat metallickleurige cupje? Je vrolijkt het cupje makkelijk op door er washitape op te doen. Extra leuk: als je tape in de kleur van het seizoen en de bijbehorende sfeer gebruikt. In de winterdagen en met Kerst zijn bijvoorbeeld rood, groen, zilver en goud mooi.

Doe maar in een vaasje
Een saai vaasje pimp je heel simpel door ‘m te beplakken met reepjes washitape. Je knipt wat tape af en draait het stuk dan rond de vaas. Herhaal dit vervolgens met een streng tape in dezelfde of een andere kleur. Het is het leukst als je de vaas niet 'dichtplakt', maar ruimte tussen de strepen overlaat (zie foto hierboven). Voor een chique effect kies je trouwens voor wit, goud, zilver en/of een pasteltint, voor een meer speelse uitstraling kun je kiezen voor tape met patronen, zoals stippen en strepen.

Kek toetsenbord
Deze tip is voor durfals of voor mensen die hun computer om de een of andere reden megaherkenbaar willen maken. Verzamel verschillende kleuren washitape en knip daar vierkantjes van die even groot zijn als de toetsen van je toetsenbord. Vervolgens beplak je elke toets met tape. Washitape is licht-doorzichtig, dus als het goed is, kun je de letters en tekens op de toetsen nog gewoon zien. Heftig? Ja. Maar je weet wel zeker dat je in één keer het hele kantoor vrolijk maakt.

Originele post
Een kaartje versturen is leuk, een kaartje krijgen nog leuker. En al helemaal als het een zelfgemaakte is. Met washitape kun je heel makkelijk een origineel exemplaar in elkaar draaien. Knip een stuk stevig papier of karton in de juiste grootte, kies je washitapes uit en…. plakken maar. Het geeft misschien een beetje een groep 2-gevoel, maar je maakt degene die de kaart ontvangt, er waarschijnlijk heel blij mee.

Vrolijke snoeren
Je hebt het inmiddels geaccepteerd, al dan niet van harte: die tientallen snoeren van je opladers in je huis- en slaapkamer. Toch kunnen ze nog aardig bijdragen aan een gezellige sfeer als je ze (netjes) beplakt met washitape. Je kunt dit doen door de tape (voorzichtig) om het snoer te wikkelen. Het is het mooist als je hierbij soms wat ruimte tussen de stukjes tape laat (zie de foto hierboven). De stekker zelf kun je natuurlijk, om het helemaal af te maken, ook beplakken. 

Cadeautje
Nog op zoek naar mooi inpakpapier voor dat ene verjaardagscadeautje? Look no further! Met washitape tover je de verpakking in een handomdraai om tot een waar kunstwerk. Je kunt het papier dat je hebt gebruikt om het cadeau in te pakken helemaal beplakken met de tape, maar je kunt ook een deel doen. Zo kun je ook alleen de strik om het pakje van washitape maken.

Ranja uit een rietje
Easy én feestelijk: een vlaggetje aan rietjes hangen. Van washitape maak je gemakkelijk een vlaggetje door een reepje tape af te knippen en aan de uiteinden een v uit te knippen. Pak nu je rietje en vouw de washitape eromheen. De uiteinden van de reepjes tape plak je aan elkaar vast.

Beeld: Pinterest