Lekker weg: zo doe je dat!

Reizen door Maresa

Met veel zelfopoffering (wat verzin ik toch zware, zware onderwerpen voor mijn stukjes) heb ik de proef op de som genomen voor de lezeressen van Ze.nl. Ik heb inmiddels meer dan vijf jaar een relatie met Stefan (zwijmel, zwijmel) en ik kan mezelf intussen wel een expert noemen als het gaat om er even lekker tussenuit gaan. Zowel Stefan als ik komt met een brede glimlach en een goed gevoel thuis van elk uitje. Daarom heb ik aan de hand van verschillende weekendjes en dagjes weg een stappenplan opgesteld. Op weg naar lekker weg!

Stap 1: kijk goed naar je budget
Kan er een keer een weekendje Center Parcs vanaf of kies je voor een middagje fietsen in het plaatselijke park? Als je boven je budget een uitje plant, krijg je er gegarandeerd een slecht gevoel over. En wat te denken van de stiekeme extra kosten? Zorg dus dat je je weekendje weg zeker kunt betalen en ook nog meer dan genoeg geld overhoudt voor de extra activiteiten en lekkere dingen die je er wil kopen. Kijk onderaan dit artikel voor ideeën in verschillende budgetcategorieën.

Stap 2: kies je voorkeur
Waar hebben jullie zin in? Wat stellen jullie je voor? Rust? Stilte? Of toch actie en avontuur? Misschien willen jullie allebei wel wat anders, wat betekent dat je elkaar tegemoet moet komen. Heb je echt geen zin om met je vriend(in) mee te gaan klimmen? Moedig hem/haar dan aan vanaf de zijlijn en ga daarna samen uitrusten in het vakantiehuisje: heeft de ander avontuur en jij je rust. Je hoeft bovendien niet alles samen te doen. Kies gewoon een plek waarop jullie allebei kunnen doen wat jullie leuk vinden. Let wel op stap 3.

Stap 3: zorg voor een leuke activiteit (of meerdere) om samen te doen
Ja, ook al hebben jullie besloten dat jullie voor rust gaan - je samen ergens voor inspannen helpt echt! Het komt niet alleen je conditie ten goede, maar ook je relatie. Een lang stuk wandelen of fietsen is zelfs voor niet-sportievelingen weggelegd, denk maar aan veel stops en picknicks tussendoor. De endorfines die vrijkomen en het gevoel dat je krijgt wanneer je samen iets goeds doet, helpen je met je positieve gevoel over jezelf en elkaar.

Stap 4: plan!
Maak een lijstje met alles wat ingepakt moet worden. Wat heb je nodig voor een picknick? Wat wil je onderweg kopen en wat kun je beter vooraf in de supermarkt inslaan? Loop alvast samen de middag, de dag of het weekendje weg door om te kijken wat je nodig hebt. Kun je koken in het huisje? Is er een restaurant in de buurt en wil je daar geld aan uitgeven? Is de autotank nog vol? Is je fietsband niet te slap? Kan je tas onder je snelbinders? Heb je rekening gehouden met files en vertragingen? Laat je niet gek maken door deze stap: hij is er alleen om stress ter plaatse te voorkomen, niet om voor extra stress te zorgen. Dingen vergeten is niet rampzalig. Een tandenborstel is overal te koop en bij gebrek aan een wegrestaurant kun je bij een fastfoodketen prima terecht. Kortom: plannen is zeer handig, maar sla niet door.

Stap 5: vergeet je zorgen, geniet
Misschien is dit wel de moeilijkste stap, maar tegelijkertijd ook de leukste. Concentreer je zoveel mogelijk op je uitje en het moment. Waar heb je zin in? Doe het! Kijk om je heen naar alles wat je mooi vindt, bezoek de spelletjeshal voor een ouderwets potje tafelvoetbal of duik midden op de dag in bed omdat je daar nu eenmaal de behoefte toe voelt. Ren rond als een idioot (vooral goed als je niemand kent op de bestemming), huppel de camping over of doe iets wat je thuis ook prima kunt doen, maar waar je ook tijdens je weekendje weg zin in hebt (tv kijken bijvoorbeeld). Het gaat niet om wat hoort, maar waar je je goed bij voelt. Je merkt dat als je vooral let op wat voor leuks je wil en kunt doen, je zorgen vanzelf naar de achtergrond verdwijnen.

Stap 6: wil het niet, dan wil het niet
Soms is een uitje gewoon even een ramp. In die mooie hotelkamer hoor je dag en nacht gedreun van de aanwezige 24 uurs-disco. Tijdens je bezoek aan een pretpark onweert het en kun je bijna geen attracties bezoeken. Terwijl je naar je bestemming rijdt, word je aangereden door een auto. De trein heeft zoveel vertraging, dat je te laat komt voor die geweldige theatervoorstelling. Het kan allemaal gebeuren. Leg je er in zo'n geval bij neer dat het gewoon niet wil. Beschuldig elkaar niet en laat je humeur niet verpesten. Boek een kamer in een ander hotel, bezoek de attracties waar je anders geen tijd voor hebt en zoek naar een geweldig wegrestaurant waar je van een fantastisch diner geniet. Kortom: nadat je hebt geaccepteerd dat je uitje anders loopt dan gepland, maak je er evengoed nog wat van. Deze stap is ook toepasbaar op ergens geen zin meer in hebben: als je besluit 's avonds te gaan zwemmen en je hebt al tijdens het eten geen zin meer, ga dan gewoon niet. Je planning laten varen is ook een kunst en dit is dé gelegenheid om die te leren.

Inspiratie
Voor het gemak heb ik wat tips ingedeeld in verschillende budgetcategorieën. Meer ideeën? Plaats onder het artikel een reactie en/of je eigen ervaring met een leuk uitje!

Categorie 1: doe maar duur (> 2000,- euro)
Maak een rondreis door een ver land, bijvoorbeeld Amerika of Canada. Via exit-reizen.nl kun je een reis op maat boeken. Zij zoeken uit hoe je het goedkoopst vliegt en slaapt - vaak in hotels midden in het centrum! Ook regelen ze je huurauto. Je kunt zelfs kiezen voor alleen de vlucht en/of de auto, zodat je ook op de bonnefooi kunt reizen.

Categorie 2: doe maar iets minder duur (< 500,- euro)
Bezoek Disneyland resort Parijs met Kerst en verblijf in een Disneyhotel. Je bent al snel meer dan 400 euro kwijt en je staat lang in de rij. Toch is het zeer de moeite waard - alles is versierd, geeft licht... en het park is tot laat geopend.

Categorie 3: eenvoudig maar toch luxe (zo'n 250,- euro bij slim reserveren)
Organisaties als Center Parcs en Landal hebben regelmatig aanbiedingen waarbij je tot 100 euro bespaart op je reservering. Kies voor een midweek of een weekend weg en maak je mini-vakantie duurder of goedkoper door zelf te koken of juist lekker luxe uit eten te gaan. Vooraf kun je op internet kijken naar de prijzen van extra activiteiten, zoals squashen, waterfietsen, klimmen, de plaatselijke kinderboerderij bezoeken...

Categorie 4: lekker goedkoop (benzinegeld en tot 20,- aan eten en drinken)
Sla vooraf hapjes en drankjes in en kies een mooi natuurgebied om te wandelen of fietsen. Op de Hoge Veluwe bijvoorbeeld kun je voor 7 euro entree per volwassene een enorm natuurgebied bezoeken met onderweg toiletten, picknickplaatsen en eettentjes. Bovendien zijn er maar liefst 1700 witte fietsen op het terrein aanwezig. Op vaste punten kun je hier eentje van pakken om de aangegeven routes te fietsen. Ons record: de route van meer dan 30 kilometer (inclusief het laatste stukje naar de startplek). Parkeren kost je 2 euro.

Categorie 5: kost geen drol (maximaal 5 euro)
Op de fiets naar het strand om daar te gaan wandelen, een rondje door het plaatselijke park... of wat dacht je van de toerist uithangen? Ook in je eigen woonomgeving zijn er veel toeristische trekpleisters te vinden. Bekijk je woonplaats met andere ogen. Verder kun je op internet veel gratis wandel- en fietsroutes vinden en bekijken welke natuurgebieden kosteloos te bezoeken zijn. Ook de plaatselijke kinderboerderij leent zich prima voor een leuk uitje.

Veel plezier!