18 ideeën om van je weekend een minivakantie te maken

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

 
Of je nu 40 uur werkt op een hectisch kantoor of parttime wat bijklust, vanaf vrijdagavond wil je maar één ding: relaxen. Hoe je alles loslaat en ontspant? Met deze ideeën lijkt het net alsof je op minivakantie bent geweest.
 
Je hoeft niet naar de Spaanse Costa te gaan om er echt even tussenuit te zijn. Van vrijdagavond tot zondagavond heb jij vakantie en zo doe je dat.
 
Feestje op vrijdag
Hoe kun je het weekend beter inluiden dan te beginnen met een feestje op vrijdag? Ga maar na, je hebt een heel weekend om “bij te komen” en is er ooit iemand slechter geworden van een dansje en een drankje? De stress heb je er zo uit gedanst.
 
De (hippie)markt
Op vakantie zijn marktjes een natte droom die uitkomt. Het is dé plek om souvenirtjes te scoren en dat ene goedkope strandjurkje. Why wait tot je op vakantie gaat? Google of er een markt bij jou in de buurt is en scoor voor jezelf de leukste souvenirtjes.
 
Dagje uit in een stad die je niet kent
Combineer je marktuitje met een tripje naar een stad die je nog niet kent. Nederland puilt uit van de leukste steden. Volendam, Maastricht, Vlissingen, echt steden te over.

Trakteren op zelfgemaakte ijskoffie

Niets is lekkerder op vakantie dan een heerlijke ijskoffie. Bestorm de supermarkt, zoek een lekker recept op en maak een yummy ijskoffie zelf in je eigen keuken.
 
Alle apparaten uit
Op vakantie heb je vaak geen internet, Spaanse tv is niet te verstaan en het plaatselijke nieuws hoor je ook niet. Gooi alle apparaten uit, vertel het tegen iedereen zodat je echt niet gestoord wordt door whatsappjes en zet alles pas zondagavond weer aan.
 
Begin de ochtend met een lang bubbelbad
Een bad neem je vaak ’s avonds, maar draai het eens om. Na lekker lang uitslapen, draai je de kraan open, druppel je lekker geurende kokosolie in bad en blijf je er gewoon een uur in liggen.
 
Vermijd de stad
Op zaterdag is het retedruk in de stad. Wil je totaal ontspannen? Haal je boodschappen doordeweeks al in huis en stel het aanschaffen van nieuwe aardappelmesjes lekker uit tot na het weekend.
 
Boek een hotelletje aan het strand met een sauna
Als je wat geld over hebt, boek je via Vakantieveilingen een hotelletje aan zee (mét sauna en zwembad!) voor zaterdagavond. Al ligt het hotel bij je in de straat, je bent toch even weg en je kunt jezelf helemaal in de watten leggen.
 
Shoppen in Keulen
Ben je verliefd op de stad en de drukte? Ga dan eens shoppen in een stad net over de grens. Aken, Keulen of Antwerpen. Door de taalswitch lijkt het net alsof je op vakantie bent en je ziet weer eens andere winkels. Wel de H&M vermijden dan hè?
 
Ga naar een foodfestival
Ga op een culinaire vakantie en bezoek een foodfestival, zoals Rollende Keukens. Je leert er allemaal nieuwe gerechtjes kennen en als het een beetje lekker weer is, kun je totaal ontspannen in de zon.
 
Ga uit eten 
Geen foodfestival in de buurt? Ga naar een grote stad en eet in vier restaurants telkens een klein (voor)gerechtje. Kost evenveel als een driegangendiner, maar is stiekem veel leuker.
 
Zwemmen 
Vroeger als kind was het geweldig, dus waarom nu niet? Pak je bikini en ga naar een giga tropisch zwembad om de hele dag in het water te spelen. Vriendinnen mee, patat als lunch en lekker bubbelen in de jaccuzi.
 
Koop een tijdschriftenpakket
Voor je op vakantie gaat, koop je vaak een lekker groot tijdschriftenpakket. Doe dat gewoon eens in een doodnormaal weekend. Niet is lekkerder dan jezelf terug te trekken met een berg leesvoer voor een flinke dosis inspiratie en vermaak.

Buurtbarbecue

Organiseer een spontane buurtbarbecue. Ga langs bij al je buurtjes, laat iedereen wijn en hapjes meenemen en sleur de tuinstoelen de straat op. Geen leuke buren? Nodig gewoon al je vrienden uit!
 
Spring uit een vliegtuig, neem duiklessen of ga jetskiën
Doe iets wat je normaal alleen op vakantie zou doen. Opblaasbananen heb je misschien niet in de Noordzee, maar verder is alles mogelijk. The sky is the limit.
 
Fietstour
Neem een fiets- of Segwaytour door een stad die je niet kent. Een stukje cultuursnuiven én een hele dag buiten vertoeven. Dat is pas genieten.
 
Strandwandeling by night
Ga juist eens een keer ‘s avonds naar het strand in plaats van overdag voor een romantische strandwandeling en zoek daarna een verwarmd terras op. Kannetje sangria erbij of een cocktail en je waant je echt op vakantie.
 
Ontbijten buiten de deur
Op vakantie ga je ook niet boterhammetjes met pindakaas eten toch? Reserveer bij een leuk eettentje een tafel om 10:00 uur of doe eens gek en ga ontbijten in een chique hotel. Even jezelf verwennen. 

Wat zou jij doen om van je weekend een vakantie te maken?

Door Marleen Staal