Female vanlife travel: alleen reizen met een camper als vrouw

Reizen door Djamila

Sinds het begin van de coronacrisis is kamperen ontzettend populair geworden onder de Nederlanders, blijkt uit onderzoek van de ANWB. We trekken er steeds vaker op uit met een tentje of camper om de natuur om ons heen te ontdekken.

Ook zien we regelmatig vrouwen die alleen op een solo vanlife trip gaan met een (gehuurd) busje of camper. Hoe vet is dat? In dit artikel vertellen we je daar meer over, want eerlijk is eerlijk: een alleen reizen met een camper als vrouw klinkt toch als iets waar je meer over wilt weten?

Praktische zaak: camper of busje regelen

Als eerst is het goed om te weten dat je een busje of camper moet hebben om zo'n solotrip te maken. Wanneer je twijfelt of een busje iets voor je is of wanneer je weet dat je nu een camper nodig hebt voor een langere trip hoef je natuurlijk niet meteen een busje aan te schaffen. Mocht het je toch niet bevallen dan heb je niet direct zo'n grote aankoop gedaan.

Er zijn heel wat plekken waar je de mooiste busjes kunt huren! Zo zagen we bijvoorbeeld de website Goboony. Op dit camper deelplatform delen mensen hun busjes (tegen vergoeding) met andere (potentiële) kampeerders. De ideale manier om te kijken of female vanlife iets voor je is! Daarna kun je altijd nog een busje kopen of wie weet blijft het wel gewoon bij huren.

Is dat niet eng: alleen reizen met een camper als vrouw?

Veel mensen vragen zich af of het niet ontzettend eng is om als vrouw alleen te reizen in een camper. Het antwoord is: nee, met een gezond verstand is het juist een fantastisch avontuur. Zolang je je goed voorbereidt op verschillende zaken die je on the road tegen kunt komen, hoeft het absoluut niet eng te zijn. Denk aan goede sloten op de bus, rijden in daglicht en meer.

Zo is het bijvoorbeeld ook aan te raden om in bepaalde landen met een hoger criminaliteitcijfer op campings of andere bemande plekken te slapen en moet je je goed inlezen over het land waar je naartoe gaat. Begin eens met een solotripje kamperen in Nederland en je zult vanzelf dingen tegenkomen waar je voor je volgende trip misschien meer aandacht aan moet besteden.

Wat zijn de voordelen van solo female vanlife?

Natuurlijk is het heel normaal om een solotripje in de camper spannend te vinden. Dat is het ook zeker, maar vooral op de leuke manier! Er zijn namelijk heel veel voordelen te vinden aan solo female vanlife. Wat dacht je bijvoorbeeld van het feit dat je met niemand rekening hoeft te houden behalve met jezelf? Omdat je alleen bent, bepaal je je eigen ritme en bepaal je zelf waar je wel of niet naartoe gaat.

Daarbij leer je onderweg sneller nieuwe mensen kennen als je dat zou willen. Reis je met vriendinnen of met je partner dan gebeurt dat automatisch vaak toch wat minder snel, omdat je vaak vooral met elkaar bezig bent. Wat ook zo fijn is aan alleen reizen is dat je op deze manier een écht gevoel van vrijheid leert ontdekken. Je kunt immers gaan en staan waar je maar wilt; je hebt je huisje op wielen altijd bij je. Op naar een nieuw avontuur!