Over deze drie dingen hoef je je geen zorgen meer te maken als je alleen reist

Reizen door Anne-Fleur

Iedereen die weleens alleen op reis is geweest - of het nu voor twee dagen was of vijf maanden - kan *waarschijnlijk* zeggen ontzettend genoten te hebben van alles wat je hebt gezien, geleerd, geroken en geproefd. Solo traveling is megafascinerend en het is dan ook niet voor niets dat steeds meer jongvolwassenen ervoor kiezen om alleen te wereld te verkennen. Ben je nog nooit alleen op reis geweest, wil je wel heel graag, maar houden paniek en angstgedachten je tegen? Hear us out, want om deze drie dingen hoef jij je voortaan geen zorgen meer te maken als je alleen op reis wil gaan. 

Geen zorgen meer op reis

Het is een grote stap die je zet in je leven als je besluit om in je eentje de wereld (of gewoon een stad) af te struinen. Voor velen ligt alleen reizen ver buiten hun comfort zone en dat is ook niet zo gek. Je bent alleen, met jezelf in een andere cultuur, met andere gewoontes en dingen die om je heen gebeuren. Soms is de gedachte om alleen weg te gaan dan ook best wel een beetje eng. Dat is volkomen begrijpelijk, maar dat hoeft niet een reden te zijn om het niet te doen. Fear it, but do it anyway.

Wil je liever wat zekerder zijn van je zaak voordat je het vliegtuig instapt en zeker weten dat je écht niet bang hoeft te zijn? Lees dan gauw de drie onderstaande smoesjes/excuses/angsten die mensen gebruiken om uiteindelijk níet te gaan solo travelen. En je dus juist stimuleren wél te gaan.

'Ik ben bang me eenzaam te voelen'

We gaan eerlijk met je zijn: het kan op vakantie best wel eens voorkomen dat je je eenzaam voelt. Je bent immers alleen in een ander land of andere stad en soms kan het daardoor best overwhelming zijn. Momenten waarop je dit voelt zijn juist leermomenten, want dan kom je erachter wie jij bent en waar jij je prettig bij voelt. Je leert jezelf goed kennen omdat je bent aangewezen op maar één persoon: jijzelf. Andersom, thuis ben je ook weleens alleen en zou je je ook eenzaam kunnen voelen. Weerhoud dat je ervan om de volgende dag weer thuis te komen? Don't think so. 

Verder is eenzaamheid de perfecte gelegenheid om er opuit te gaan en nieuwe mensen te leren kennen. Een kopje koffie drinken bij een local café en een complimentje geven aan iemand die naast je aan een tafeltje zit kan wonderen doen. Het hoeven geen levenslange besties te worden (ook al zou dat wel heel tof zijn), maar iemand om mee te praten tijdens je solovakantie kan al ontzettend helpen tegen eenzame gevoelens. 

'Ik ben bang me te vervelen'

Een van de grootste fouten die mensen maken wanneer ze solo reizen is niet goed voorbereid zijn op de stad of plek waar je naartoe reist. Natuurlijk is spontaan rond bewegen ook fijn, maar je moet jezelf ook een beetje bezighouden in de tijd dat je op vakantie bent. Het is dus slim om van tevoren goed onderzoek te doen naar de plek en wat er allemaal te doen is. Houd dan vooral ook de local events in de gaten. Zo krijg je direct een sprankje van de gemeenschap mee, kun je nieuwe personen ontmoeten én doe je ook toffe (niet-toeristische) dingen. Houd je het liever wel bij toerisme, dan zijn er in jouw plek waarschijnlijk wel dertig programma's met allerlei verschillende dingen die je kunt doen. Verveling? Don't know her.

'Ik durf niet alleen te eten'

Alleen (uit)eten is nog steeds een ding. Onze maatschappij is - helaas - nog steeds gericht op dingen samen doen, waardoor het voor veel mensen 'raar' voelt om alleen ergens te gaan eten. Toch is naar lokale restaurants gaan dé manier om een stad of land te verkennen. Daarnaast moet je ook gewoon eten om te overleven lijkt ons. Anyways, we snappen dat het eng is, maar houd één ding voor ogen: eigenlijk niemand is met jou bezig. Mensen zijn enorm self-centered en zijn negen van de tien keer alleen maar bezig met wat er op hun eigen bord ligt. Denk eens andersom: vind jij het raar of zielig als je iemand alleen ziet eten ergens? Waarschijnlijk niet, dus dan zal voor jou precies hetzelfde gelden. 

Daarnaast is het voor mensen die in restaurants werken altijd leuk om een solo traveler te zien die komt genieten van een heerlijk lokaal diner. Een praatje hier en daar of juist in alle rust genieten van een boek of een kruiswoordpuzzel, wie wil dat nu niet? 

Al met al begrijpen we dat alleen reizen met (gekke) angsten komt, maar uiteindelijk weet je niet hoe het is als je het niet probeert. Boek gewoon eens een minitrip en kijk hoe het je bevalt. Geloof ons maar: er zal een wereld voor je opengaan...