Alleen op reis! Maar wat zijn de voor- en nadelen?

Reizen door Sandra E

De één wordt helemaal happy van solo reizen, de ander moet er absoluut niet aan denken. Als je voor het eerst alleen op reis gaat, zul je al snel ervaren dat je zeker niet de enige bent. Alleen reizen, oftewel solo traveling, is een trend die zich steeds meer voordoet. De wereld ontdekken en nieuwe vrienden ontmoeten, dat klinkt als een droom toch. Maar er zitten ook nadelen aan. Alleen op reis: dit zijn de voor- en nadelen.

Lees ook: De reistrends voor 2022

Voordelen van alleen reizen

De wereld ligt letterlijk voor je voeten! Samen op vakantie gaan is leuk, maar voor de full experience ga je voor een reis in je eentje. Heel spannend, maar wel heel gaaf. Check de voordelen maar:

Vergroot je comfortzone

Je bent in je eentje op reis dus je zult alles ook zelf moeten ondernemen. Je wordt eigenlijk gedwongen om in je eentje te gaan eten, boodschappen te doen of op onbekenden af te stappen. In het begin is het misschien even lastig en spannend, maar je zult merken dat het steeds makkelijker gaat en dat het alleen reizen op deze manier je steeds beter afgaat.

Je maakt makkelijk nieuwe vrienden

Alleen reizen geeft ook de mogelijkheid om nieuwe vrienden te maken. Vaak kom je mensen tegen die alleen aan het reizen zijn, soms klikt het zo gezellig dat je een stukje samen verder reist. Vooral in hostels is de kans groot dat je nieuwe vrienden maakt.

Ultieme vrijheid

Geen rekening houden met reisgenoten, je eigen planning indelen, uitslapen, urenlang ronddwalen door de stad of juist lekker lang op het strand luieren. Niemand die zegt wat, waar, wanneer en hoe je moet leven. Kortom, ga je alleen op reis dan ervaar je dé ultieme vrijheid!

Je leert jezelf beter kennen

Ga je alleen op reis dan zul je op jezelf moeten vertrouwen, je zult ook voor ‘lastige’ beslissingen komen te staan en keuzes moeten maken die misschien ook niet altijd goed zijn. Je bent compleet op jezelf aangewezen en dat zorgt er 100% voor dat je jezelf echt beter gaat leren kennen.

Alleen reizen is goedkoper 

Je bent alleen op reis met een hardcase koffer en je hoeft al geen rekening te houden met anderen en kunt dus ook een stuk makkelijker binnen je budget blijven. Je beslist zelf wanneer je uit eten gaat en hoe duur je dat maakt. Of je die excursie wel of niet gaat maken.

Nadelen van alleen reizen

Niets is alleen maar leuk, er kleven ook minder leuke kanten aan het soloreizen:

Denk aan je veiligheid

Reis je alleen dan zul je zelf goed op je spullen moeten passen. Alleen reizen is dus niet altijd praktisch of veilig. Ook als vrouw ben je tegenwoordig wat kwetsbaarder in je eentje. Niet meteen in paniek raken en laat je hierdoor niet weerhouden. Bereid je goed voor, zoek de onveilige situaties niet op, laat mensen eventueel altijd weten waar je je bevindt en vertrouw op je gevoel.

Eenzaamheid

Je kan je misschien best eenzaam voelen als je alleen aan het reizen bent. Je komt er even niet uit waar je heen moet, bent de weg kwijt of je hebt de trein gemist. En dan is er niemand om even op terug te vallen, dat kan zorgen voor een eenzaam gevoel.

Afscheid nemen

Afscheid nemen op het vliegveld van je dierbaren, maar ook afscheid nemen op vakantie. Van vrienden die je net hebt gemaakt en iedereen weer zijn eigen weg verder gaat. Ook dat hoort bij het alleen reizen.

Elke dag bedenken wat je gaat eten

Samen kunnen je bedenken wat je gaat eten, de ene dag kookt jij de andere dag je reisgenoot. Ben je alleen op reis dan ben je op jezelf aangewezen. Ga je koken? Wat ga je koken? Of ga je toch liever uit eten? En alleen koken of uit eten gaan is natuurlijk wel wat minder gezellig dan wanneer je samen met familie of vrienden bent.

Foto’s maken

Tijdens je reis wil je zelf ook wel eens op de foto. Je kunt natuurlijk andere mensen vragen of een selfiestick gebruiken. Soms is het dus een uitdaging om een leuke foto van jezelf te maken op die wel hele bijzondere plek.

Lees ook: TEST: Welke bestemming is perfect voor jouw volgende vakantie?