Ze was in? Brussel

Reizen door Eline
Op amper twee uur rijden van Utrecht ligt de Belgische en Europese hoofdstad Brussel. De ideale get away voor een paar dagen! Van grote toeristische trekpleisters tot pittoreske plekjes: Ze.nl geeft je tips voor een citytrip!

Na alle bekende steden van België inmiddels te hebben bezocht (lees: shoppen, eten, slapen en cultuursnuiven in Antwerpen, Brugge, Luik en Gent), realiseerde ik me dat ik nog nooit in de hoofdstad van ons buurlandje ben geweest! Afgelopen weekend was het dan zover: met Mini en lief naar de stad van plassende jongetjes, rommelmarkten en imposante gebouwen. Hier wat leuke highlights voor een paar dagen Brussel/Bruxelles!

Manneken Pis ? hoek Stoofstraat / Eikstraat
Uiteraard de grote (of nou ja, grote?) trekpleister van de stad: het kleine menneke dat op een hoek van een achterafstraatje onafgebroken staat te plassen in een fontein. Vooral voor het fotomoment een plek om naartoe te gaan. Wist je dat Manneken ruim 700 verschillende outfits heeft? Zo had hij onlangs nog het uniform van het nationale leger aan, inclusief rouwband (vanwege nationale dag van rouw in verband met het busongeluk in Zwitserland). Later op de dag had hij zich ?omgekleed? in een kekke capri-groene broek met gebreide trui. Hij mag natuurlijk niet kouvatten? Dat Manneke ook een zusje genaamd Jeanneke heeft, weet niet iedereen. Zij is al plassende (in hurkstand, dat wel), te vinden bij de Getrouwheidsgang, vlakbij de Grote Markt.
 
Parc de Bruxelles / Park van Brussel - Koningsstraat, Wetstraat, Hertogstraat en het Paleizenplein
Mooi park nabij het koninklijk paleis. Keurig verdeeld in laantjes, bankjes, fonteintjes en inclusief een mooie muziektent. Het park is zeer geliefd bij hardlopers, hoewel er duidelijk staat aangegeven dat het op het gras verboden is te joggen.

Galeries St. Hubert / Koninklijke St. Hubertushallen ? Rue de l?Ecuyer
Prachtige galerijen met verschillende boetiekjes, tavernes en kiosken, stammend uit 1846. Hier zitten toerist en Brusselaar naast elkaar. Alleen al fantastisch vanwege de architectuur.

Vossenplein ? wijk Marollen / les Marolles 
Vintagelovers opgelet! Op deze markt, in de wijk Marollen nabij het Justitiepaleis, is voor ieder wat wils: tweedehands meubels, tassen, jassen in alle soorten en maten, boeken, en heel veel troep. Het plein staat vol met kramen curiosa. Neem hier lekker de tijd voor om een kek jasje of mooie enveloptas te scoren. Bij sommige kramen is afdingen toegestaan. Ca fait combien? De wijk Marollen is overigens ook een aanrader wat betreft het struinen door oude volksstraatje; een overvloed aan tweedehandswinkeltjes en fijne brasserieën.

Grand Place / Grote Markt
De Grote Markt is het centrum van de stad. Een imposant plein omringd door restaurants, kerken en eeuwenoude gebouwen, zoals het stadhuis van Brussel. Mooi is ook om het plein ?s avonds te bezoeken: de grote gebouwen zijn dan mysterieus verlicht.
 

Bezoek ook eens?
? een van de vele ?wafelbusjes? die verspreid door de stad warme Brusselse wafels verkopen;
? een chocolaterie: elk Brusselse straatje kent wel een Godiva of Leonidas: smullen!
? het Atomium: het bekende boegbeeld van de stad, in 1958 als deel van de wereldtentoonstelling neergezet;
? de Kathedraal van St. Goedele, gelegen op niveau boven de stad met een prachtig uitzicht over het centrum;
? de Kunstberg, met onder meer de Koninklijke Bibliotheek en verschillende musea omsingeld.

Hebben jullie nog een leuke tip voor ons in petto voor een leuk weekendje Brussel?