Durf jij? Deze hoge torens in Nederland kun je beklimmen

Reizen door Jennifer

Nederland is van zichzelf een plat land. Gelukkig kun je in meerdere steden wel de hoogte in. En een uitzicht wordt vanaf boven altijd beter, dan wanneer je ergens op de grond staat. Wil je in Nederland graag de hoogte in? Beklim dan eens één van deze hoge torens in Nederland.

Lees ook: 40 dingen om te doen met je vriendinnen

Martinitoren, Groningen

De Martinitoren is letterlijk een hoogtepunt in de stad Groningen. Hoewel de toren een hoop heeft meegemaakt, is het tegenwoordig met zijn 97 meter nog steeds het hoogste gebouw van Groningen. En jij kan hem gewoon beklimmen! Het is zeker niet makkelijk, zo zijn de meeste bezoekers ruim een uur binnen. Al is het uitzicht over de stad het meer dan waard! Voor 6 euro per persoon mag je de meer dan 250 treden bewandelen. Ondertussen leer je van de gids nog interessante weetjes over de stad en de toren.

Onze Lieve Vrouwetoren, Amersfoort

Als je geen hoogtevrees hebt en een nog hogere toren wil beklimmen, dan is de Onze Lieve Vrouwetoren iets voor jou. Op de website van de VVV Amersfoort staat zelfs “dat het op eigen risico is”. Ook bij deze torenbeklimming krijg je er een gids bij, die je alles vertelt over het wel en wee van het gebouw. Ondertussen beklim je 346 treden naar de top, waar je wordt beloond met een prachtig uitzicht. Elke dag vindt er één beklimming plaats om 14 uur. Dit kost je € 8,50 per persoon.

Grote of Martinikerk, Doesburg

Zoals bij veel kerken is ook de Grote of Martinikerk in Doesburg de eyecatcher van de stad. Het bijzondere aan deze kerk is dat het meerdere namen heeft. Yep, ook kerken hebben weleens een identiteitscrisis. Zo kun je het de Grote Kerk noemen, maar ook de St. Maartenskerk of Sint Martinuskerk. Binnen ongeveer 75 minuten kun je de 94 meter hoge toren beklimmen onder leiding van een gids. Bovenin heb je niet alleen een mooi uitzicht over de stad, maar ook over het IJssellandschap en in de verte de Veluwezoom.

Onze-Lieve-Vrouwekerk, Breda

Dan hebben we midden in het centrum van Breda nog een hoge toren om te beklimmen, namelijk de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Deze kerk staat echt aan de Grote Markt en kan de hele week worden beklommen. Voor € 7,50 per persoon beklim je de 346 treden naar de top onder leiding van een gids, die je onder meer uitleg geeft over de gigantische Nassauklok van 3500 kg. Interesting!

Nieuwe Kerk, Delft

De Nieuwe Kerk in Delft is de op één na hoogste kerktoren van Nederland. Ondanks de blikseminslagen die het heeft moeten verduren, staat dit gevaarte nog steeds helemaal recht. In totaal is de toren 108,75 meter hoog, maar bezoekers mogen alleen tot een hoogte van 85 meter. Dat is zeker nog heel hoog. Zo kun je bij goed weer blijkbaar tot aan Rotterdam en Den Haag kijken. Wow! Tickets voor de torenbeklimming kun je alleen ter plekke kopen in de Nieuwe Kerk.

Lange Jan, Middelburg

Helemaal onderin Nederland in één van de kleinste provincies van het land vind je de Lange Jan in Middelburg. Ook deze mooie, achthoekige kerktoren kun je beklimmen. Zodra je de 207 treden hebt bewandeld, kijk je vervolgens uit over de stad en het gebied Walcheren. En dat voor een fijn, klein prijsje! Het beklimmen van deze kerktoren kost je (vanaf 5 jaar) maar vier euro per persoon. Jonge kinderen onder de vijf jaar mogen gratis mee!

Domtoren, Utrecht

Natuurlijk kan de Domtoren in Utrecht niet ontbreken in het rijtje met hoge torens in Nederland. De Domtoren is niet alleen de bekendste, maar ook hoogste toren van Nederland. Helaas staat de toren sinds 2017 wel in de steigers en gaan deze pas in de zomer van 2024 weg. Toch kun je de toren wel nog beklimmen voor € 12,50 per persoon (€ 7,50 voor studenten). Via de eeuwenoude traptreden kom je zo in een uur tijd tot 70 meter hoogte. En ondanks de stellages om de toren heb je vervolgens wel een mooi uitzicht over de stad.

Eusebiuskerk, Arnhem

Tot slot niet de hoogste kerktoren van Nederland, maar wel één van de meest bijzondere hoge torens in Nederland om te beklimmen. De Eusebiuskerk in Arnhem is namelijk niet zomaar een kerk, die je alleen kunt bekijken en beklimmen. Nee, wanneer je eenmaal op 73 meter hoogte bent, kun je ook nog eens op glazen balkons staan. No worries, deze glazen balkons van circa 2.500 kilogram zijn goed bevestigd aan de kerktoren met onder meer stalen kabels. Daardoor kan het balkon maximaal zes personen tegelijk dragen. Voor 15 euro per persoon kun je de hoge toren beklimmen en een awesome foto maken op één van de glazen balkons.

@themrboost Antwoorden op @Marco 93 meter hoog boven de stad in Arnhem! #arnhem #eusebis #netherlandstiktok #uitzicht #citytrip #spot #hotspot ♬ Like A Blade Of Grass - Jack Harlow

Lees ook: Deze verlaten plekken wil je een keer bezoeken