In aanloop naar The Royal Wedding

De maatschappij door Madelon

Onder de noemer ‘The Royal Wedding’ én onder het toeziend oog van hoogstwaarschijnlijk meer dan twee miljard mensen, zullen de Koninklijke lovebirds, Prins William en Kate Middleton, elkaar het ja-woord geven. De trouwerij gaat nu al de geschiedenisboeken in als één van de meest veelbesproken trouwerijen ooit.


De relatie
De relatie van William en Kate gaat way back. In 2001 leerden ze elkaar kennen tijdens hun studie en een jaar later werden ze huisgenoten. Eind 2003 gingen Kate en haar toenmalige vriend uit elkaar en sindsdien vormen Kate en William een stel. Het eerste publiekelijke optreden van de lovebirds vond plaats in april 2004, toen ze samen op wintersport waren. Maar het leven als vriendin van de prins gaat niet altijd over rozen. De roddelpers zat het stel regelmatig op de hielen, zelfs tot vervelends toe: Kate heeft meerdere malen haar beklag gedaan over paparazzi die bijvoorbeeld foto’s van haar appartement publiceerden, inclusief de locatie ervan.

Op 16 november 2010 werd officieel bekend dat de prins en zijn Kate zich verloofd hadden. William was tijdens een vakantie in Kenia op zijn knieën gegaan en vroeg kort daarna de hand van Kate aan haar vader (hoe romantisch!). Sindsdien kijkt de hele wereld uit naar vandaag.

Leuk weetje: Prins William en Kate zijn héél verre familie van elkaar, namelijk vijftiendegraads neef en nicht! Hun gezamenlijke voorouder, Sir Thomas Fairfax, stamt uit het jaar 1475... Bekijk hier hoe het zit!


De troonopvolging
Na het huwelijk zal Kate bekendstaan als Hare Koninklijke Hoogheid Prinses William van Wales - dit omdat vrouwen die zelf geen prinses zijn, altijd de titel van hun man aannemen. William is tweede in de lijn van de troonopvolging (na zijn vader, prins Charles), dus als William ooit Prins van Wales wordt, zal Kate ‘The Princess of Wales’ worden, net als prinses Diana destijds was. Het prinselijk paar zal dan - let op - het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Jamaica, Barbados, de Bahama's, Grenada, Papoea-Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Antigua en Barbuda, Belize en Saint Kitts en Nevis onder hun hoede hebben.

De gasten

Er werd al snel na bekendmaking van de verloving gespeculeerd over de gastenlijst. Inmiddels is bijna de hele gastenlijst al bekend. De Beckhams, Guy Richie, Joss Stone, Rowan Atkinson (beter bekend als Mr. Bean) en Elton John zullen zeker van de partij zijn. Koningin Beatrix zal het Nederlandse koningshuis niet vertegenwoordigen, omdat zij de volgende dag Koninginnedag viert. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima gaan in haar plaats.

Staatshoofden als Barrack Obama en Nicolas Sarkozy zijn niet uitgenodigd, omdat het niet gebruikelijk is om niet-adelijke mensen uit te nodigen bij een Brits Koninklijk huwelijk. The Daily Mail heeft een groot gedeelte van de gastenlijst gepubliceerd.


De fans
Niet alleen de weddingplanners van William en Kate draaien deze dagen overuren, ook fans zijn al weken, of beter gezegd, al maanden bezig met het huwelijk. Woensdag begon de race om de beste plekken vlakbij Westminster Abbey en inmiddels is de omgeving van de kerk veranderd in een heuse camping. De bikkels die het aandurven om twee dagen in een tent te liggen zijn straks verzekerd van de beste plekken, als Kate en haar prins de kerk uitkomen en hun stoet naar Buckingham Palace beginnen.

De merchandise
Van cocktails en theezakjes tot serviezen: de gekste producten worden inmiddels aangeprezen door winkeliers om mee te profiteren van hét evenement van het jaar. Een Britse condoomfabrikant heeft zelfs condooms ontworpen onder de naam Crown Jewels, Condoms of Distinction.

  


Andere - opmerkelijke - items zijn spuugzakjes met de tekst ‘throne up’, voor mensen die inmiddels braakneigingen hebben gekregen van het huwelijk en de hype er omheen. Ook is er een barbiepop van Kate op de markt. De pop kost omgerekend zo’n veertig euro en is te koop in de Londense speelgoedwinkel Hamleys. Tenslotte is er ook een mok op de markt die niet helemaal goed uit de verf is gekomen: niet William staat aan Kate’s zijde afgebeeld, maar zijn broer Harry (zie foto). Een heus collector's item!


De cijfers

-  Er wordt verwacht dat zo’n 2 miljard mensen over de hele wereld het huwelijk zullen gaan kijken.
-  De Britse hoofdstad verwacht 450.000 mensen die het huwelijk van dichtbij willen meemaken. 
-  Zo’n 5.000 agenten zijn vandaag op de been en daarnaast zullen er ook politiehonden, paarden en undercover agenten ingezet worden.
-  7.000 journalisten uit alle landen zullen verslag doen van het huwelijk.
-  In Westminster Abbey zijn 60 camera’s opgehangen, zodat het huwelijk van minuut tot minuut gevolgd kan worden.
-  1.900 mensen zullen bij de ceremonie in de kerk aanwezig zijn.
-  Op de receptie zijn 650 gasten uitgenodigd.
-  Toeristen en Britten zullen in totaal maar liefst 163 miljoen pond aan souvenirs van Kate en William spenderen.

De goede afloop?

Over precies drie uur zullen de tortelduifjes elkaar eindelijk het ja-woord geven. Het huwelijk zal live uitgezonden worden op Nederland 1. Vanaf 11:15 schakelt de NOS in en het huwelijk zelf zal beginnen om 12:00 (Nederlandse tijd). Mocht je geen tv tot je beschikking hebben, dan is YouTube ook nog een goede oplossing! Het huwelijk wordt ook op die site live uitgezonden.


Wat denk jij: hoe wordt de Royal Wedding? Wat zal Kate dragen? Wie zullen de gasten zijn en wordt het écht het sprookjeshuwelijk van de eeuw? En nog belangrijker: gaan de lovebirds het redden? Wordt het écht een sprookjeshuwelijk en leven ze straks happily ever after?

Ga jij kijken?