The Royal Wedding ? Prins William & Kate

Media door Tamara

Natuurlijk had de Royal Wedding vreselijk veel bekijks en trok de happening een hoop toeristen naar Londen. Al dagen lagen ze te kamperen in de straten van Londen, om gisteren het beste plekje te kunnen bemachtigen. Voor veel van hen werd het wachten beloond: Prins William kwam even naar buiten om met de mensen te praten en handen te schudden. Ontspannen, want er kon zelfs nog een grapje vanaf: "Het enige wat ik hoef te doen, is mijn tekst goed uitspreken."

Ook Kate liet zich de avond voor het huwelijk nog even zien bij het Goring Hotel, dat geheel afgehuurd was door de Middletons. Ze bracht daar haar laatste nacht als vrijgezel door. De mensen die daar stonden hebben slechts een glimp van Kate op kunnen vangen, maar kregen van het hotel thee en cupcakes aangeboden. De ingang van het hotel werd de volgende ochtend afgeschermd, zodat niemand Kate zou zien bij het instappen en haar jurk echt tot het laatste moment geheim zou blijven.

Dé dag

Rond 09:15 uur stromen de eerste gasten binnen bij de Westminster Abbey. In totaal zijn er 1900 aanwezigen, waarvan veertig leden van buitenlandse koningshuizen. Onder de aanwezigen zijn onder andere Chelsy Davy: de (onofficiële) vriendin van prins Harry, Sir Elton John en zijn partner David Furnish, zwemmer Ian Thorpe, fotograaf Mario Testino, regisseur Guy Ritchie, de Britse premier David Cameron, acteur Rowan Atkinson (Mr. Bean), zangeres Joss Stone en David en Victoria Beckham. Voor Nederland laten prins Willem-Alexander en prinses Maxima zich zien. 

 


De Beckhams zien er natuurlijk als altijd fantastisch uit. David draagt een pak van Ralph Lauren met een hoed van Philip Treacy, Posh droeg een donkerblauwe jurk uit haar eigen collectie. Ze draagt ook een hoed van Philip Treacy en Louboutin’s met gigantische hakken - én een zwangere buik, niet te vergeten! David begaat nog wel een grote fashion faux pas door zijn OBE (Order of the British Empire) medaille op de verkeerde borst te dragen. Bovendien draagt hij de grote versie, iets dat officieel eigenlijk niet mag! Onze eigen prinses Máxima verschijnt in een nude-kleurige, kanten creatie van Valentino, met een bandje in haar taille en bijpassende hoed.

Om 11:20 arriveert William met broer en getuige Harry. In een Bentley rijden ze naar de kerk, langs de 1,1 miljoen toeschouwers. William draagt de felrode legerjas van de Ierse Garde, waarvan hij sinds februari erekolonel is, met enkele officiële versierselen. Harry draagt een cavalerie-outfit.

 


De jurk
Het allereerste beeld van dé jurk, waar de hele wereld naar uitgekeken heeft, zien we als de bruid samen met haar vader in een Rolls Royce komt aanrijden. Door de raampjes kunnen we al zien dat de jurk kanten mouwtjes had en een lage V-hals, met een (voor Koninklijke begrippen vrij sexy!) decolleté. Daarnaast draagt ze een sluier, een tiara en mooie, bijpassende oorbellen.

Het bruidsboeket is op dat moment ook al duidelijk te zien: een bescheiden boeketje met uitsluitend witte bloemen. Behalve hyacinten als symbool voor de liefde, hedera’s voor trouw en lelietjes-van-dalen voor geluk, zit er ook duizendschoon in het boeket verwerkt. Bijzonder en erg toepasselijk, want in Engeland noemen ze dit Sweet William.


Om exact 12:00 uur arriveert de bruid bij Westminster Abbey en stapt ze, onder toeziend oog van ruim 2,5 miljard mensen, uit de Rolls Royce. Al snel wordt er via de officiële online kanalen bekend gemaakt dat Sarah Burton de ontwerpster van de jurk is, van het modehuis van Alexander McQueen. De elegante jurk heeft een strak lijfje, gebaseerd op oude Victoriaanse korsetten, en is van kant, satijn en zijde. Het kant op de jurk bestaat uit de bloemen van de vier landen uit het Verenigd Koninkrijk: roosjes, klavertjes, narcissen en distels. De sleep is 2,70 meter lang - een stuk korter dan de sleep van Diana van dertig jaar geleden: die was maar liefst 7,60 meter!

De tiara die Kate draagt is gemaakt door Cartier in 1936, en is destijds door koning George VI aan de koningin-moeder gegeven. Koningin Elizabeth kreeg het op haar achttiende verjaardag. Het is niet helemaal duidelijk of Kate de tiara mocht lenen of dat ze ‘m gekregen heeft. De oorbellen, in de vorm van eikenbladeren met een diamant in het midden, heeft de bruid speciaal voor haar huwelijksdag gekregen van haar ouders. Het eikenblad is een verwijzing naar het familiewapen van de Middletons, waar drie eikels in verwerkt zijn.

De weg naar het altaar
En dan begint de prachtige bruid aan de hand van haar vader aan de maar liefst vier minuten durende wandeling naar het altaar Zusje en bruidsmeisje Pippa - overigens ook in een geweldig mooie creatie van het modehuis van McQueen – draagt haar sleep. Er lopen ook nog vier bruidsmeisjes en twee bruidsjonkers mee.


Prins Harry is nog altijd een beetje de deugniet van de familie en dat is te merken als Kate bijna bij het altaar is. Naar gebruik staan beide prinsen met hun rug naar het gangpad, maar Harry kan het niet laten om even om te kijken. Volgens liplezers zegt hij daarna tegen zijn oudere broer: “Wait ‘till you see her yourself!” Een paar seconden later is dat moment al daar en William begint zelfs een beetje te blozen bij het zien van zijn bruid... Ook hier zijn liplezers op losgelaten en het eerste dat William tegen zijn bruid zegt is waarschijnlijk “You look stunning, babe!” Aww...

De dienst opent met de hymne Guide me, O thou great Redeemer, ook gezongen tijdens de begrafenisdienst van prinses Diana in 1997. Diana’s naam wordt tijdens de bruiloft verder niet genoemd, maar op deze manier is de moeder van de bruidegom toch op een bijzondere manier herdacht.


“I will”
Al twintig minuten na de start van de ceremonie is het moment van het ja-woord aangebroken. De hele wereld hoort en ziet het stel “I will” zeggen, en zien vervolgens hoe William de ring omdoet bij Kate. Niet andersom, want de bruidegom heeft besloten geen trouwring te dragen. De trouwring van Kate is gemaakt uit een goudklompje uit Wales, dat het paar kreeg van koningin Elizabeth. Het Welsh goud is van hoge kwaliteit en erg zeldzaam. Elizabeth II en prinses Diana hadden beiden een trouwring van hetzelfde goud.


Nadat Kate haar trouwring omgeschoven heeft gekregen, leest haar broer James een stukje voor uit de bijbel. Onder andere de zin ‘Laat de liefde echt zijn... en houdt vast aan wat goed is’ komt hierbij voorbij.

De open koets
Na de preek van de bisschop van Londen (die hier terug te lezen is) verdwijnt het bruidspaar samen met de getuigen even uit beeld. Ze gaan naar de kapel om het register te tekenen, terwijl de muziek doorspeelt. Buiten breekt inmiddels de zon door, ondanks eerdere berichten dat het zou gaan regenen. Goed nieuws, want dat betekent dat het paar waarschijnlijk in een open koets van Westminster Abbey naar Buckingham Palace zal gaan rijden. Als back-up plan was er een glazen koets aanwezig. Deze zou ingezet zijn als het zou regenen.


Om 13:12 komt het koninklijk paar de kerk uitlopen en ze stappen in de open State Landau-koets uit 1902. De klokken van de Westminster Abbey luiden en zullen dit maar liefst drie uur lang gaan doen. In de koets wisselt het stel een paar romantische blikken uit en zwaait ondertussen vrolijk naar de mensen langs de route. Kate lijkt het, ondanks haar paardenallergie en het feit dat ze niet goed tegen het rijden in een koets kan, goed vol te houden. Op de livestreambeelden op internet is te zien dat een menigte van mensen rustig achter een rij politieagenten aanloopt richting Buckingham Palace.


In afwachting van De Kus
Eenmaal aangekomen bij Buckingham Palace heeft het bruidspaar even rust. Het plein voor Buckingham Palace vult zich met mensen en opvallend is hoe geordend dit lijkt te verlopen. Iedereen loopt netjes achter de agenten aan en de open plekken sluiten langzaam aan. Het publiek buiten, de miljoenen mensen voor de televisie en iedereen die het spektakel online volgt wacht in spanning op de balkonscene en natuurlijk De Kus! Maar volgens de planning zal het paar pas om 14.25 uur op het balkon van het paleis verschijnen…

In Buckingham Palace verzamelen zich ondertussen de zeshonderd gasten voor de receptie. Ook onze eigen Willem-Alexander en Maxima zijn hiervoor uitgenodigd. Na de balkonscene zal het bruidspaar deze gasten gaan opzoeken.

In het uur dat iedereen in afwachting is van wat komen gaat, grijpen veel mensen blijkbaar naar hun telefoon om te twitteren over het huwelijk. Binnen no time is Twitter overbelast. Verschillende bronnen geven aan dat het mobiele netwerk in Londen niet helemaal meer naar behoren werkt. Dat de Royal Wedding het meest besproken onderwerp is op Twitter blijkt ook uit de trending topics (de meest genoemde onderwerpen in tweets). Onder andere #RoyalWedding, #Kate, #William, #Pippa, #rw11, #proudtobebritish, #SarahBurton en #WestminsterAbbey werden bijna de hele dag getweet.

Balkonscène
Om exact 14.25 uur gaan de balkondeuren open en verschijnen William en zijn vrouw Catherine (vanaf nu wordt Kate Catherine genoemd) en de familie op het balkon. Na drie minuten zwaaien was het dan eindelijk zover, het moment waar iedereen op wachtte: De Kus! Niet zo’n gepassioneerde kus als die van Willem-Alexander en Máxima, helaas... Maar hé, het was een kus. Voor de statistieken, deze kus duurde 0,8 seconde. Later volgde een nog iets langere kus, één van 1,3 seconde. Natuurlijk klonk er luid gejuich tijdens de zoenen, maar iets romantischer en wat minder statig had het allemaal wel gemogen!


Met een fly-past van de Royal Air Force en de Battle of Britain Flight over Buckingham Palace, als militair saluut aan het bruidspaar, kwam er een einde aan het officiële ‘openbare’ huwelijksprogramma.

JU5T WED
Na afloop van de receptie in Buckingham Palace heeft William zich omgekleed en zien we het paar in de vrolijk versierde, donkerblauwe Aston Martin DB6 van Charles vertrekken. William rijdt zelf en het stel wordt, behalve door beveiliging, begeleid door de collega’s van William in een helikopter. Achter de Aston Martin zijn verschillende ballonnen vastgeknoopt en op het nummerbord aan de achterkant staat ‘JU5T WED’. Dit is het laatste beeld dat we hebben kunnen zien van het paar op de huwelijksdag.

Maar met dit laatste beeld is de dag nog niet voorbij. ’s Avonds wordt nog een groot feest gegeven - met name voor de jongere generatie - en de geruchten gaan dat met name prins Harry en Pippa zich bemoeid hebben met de organisatie. Zo zouden zij zich onder andere hard gemaakt hebben voor heuse discobollen. Dit zou voor het eerst zijn dat er zo’n eigentijds feest wordt gegeven op Buckingham Palace. Koningin Elizabeth had overdag al aangegeven niet bij dit feest aanwezig te zijn, om de “jongere generatie de ruimte te geven dit huwelijksfeest op hun eigen manier te vieren”.

Het lijkt er dus op dat het stijve protocol tijdens het avondfeest eindelijk losgelaten kan worden en het paar nog lekker heeft kunnen feesten na deze spannende dag, die zij beleefden voor het oog van de hele wereld…

Wat was voor jou het hoogtepunt van deze huwelijksdag? En wat vond je van de jurk? Ik ben erg benieuwd hoe jullie de Royal Wedding beleefd hebben! 

______________________________________________________________________________________


Tamara Tijdink is weddingplanner en nu twee jaar werkzaam in de trouwbranche. Ze verzorgde onder andere de bruiloft van musicalster Nurlaila Karim. Tamara verzorgt complete bruiloften, zakelijke evenementen, particuliere feesten, geeft wedding workshops voor groepen en adviseert bruidsparen in haar weddingconsults. Kijk voor meer informatie op de site van haar bedrijf
Ceremonara en bijbehorende Twitter of lees het interview dat wij eerder met haar hielden.

Tamara verblijdt ons regelmatig met haar kennis over bruiloften en houdt ons steeds op de hoogte van de nieuwste en hipste partytrends!