Bijzonder ontmoetingen met Nelson Mandela

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Wie Nelson Mandela niet kent, heeft waarschijnlijk in afzondering geleefd en zonder televisie. Maar ook zonder verhalen. En dan heb je iets gemist, want juist die vertelsels zijn zo bijzonder. Schrijver Martin Kalungu-Banda heeft verschillende korte herinneringen aan deze bijzondere leider gebundeld in Leiderschapslessen van Mandela. Geen formele en verantwoorde praatjes van politica, maar de herinneringen van 'gewone mensen' zoals een chauffeur en treincontroleur.

Maar Leiderschapslessen van Mandela gaat nog een stapje verder dan dat. Het boek vertelt ons ook wat wij kunnen leren van de manier waarop Mandela 'de gewone mens' benadert. Voorbeeld is een verhaal van een man die een ontbijtafspraak had bij Mandela thuis. Hij moest de leider op de hoogte brengen over de bouw van een basisschool in de Oostkaap. Toen de man werd afgezet en de chauffeur zoals gebruikelijk buiten moest wachten, stond Mandela erop dat ook de bestuurder aan tafel mee zou eten.

Elke herinnering in het boek geeft ons stof tot nadenken. In Leiderschapslessen van Mandela wordt in een apart kader uitgelegd welke lessen uit deze gebeurtenissen getrokken kunnen worden. Mandela was een groot leider. "Grote leiders zien geen beroepen. Ze zien mensen die een bepaald beroep uitoefenen. Leiders die ons tot in onze ziel raken, herkennen en eren mensen als mensen, en niet vanwege de taken die zij uitvoeren".

Leiderschapslessen van Mandela is bijzonder 'snackbaar' door de korte en toegankelijke verhalen. Maar daarnaast kunnen ook geschiedenisliefhebbers in hun handjes knijpen. Wereldleiders lijken vaak onbereikbaar: je komt er bijna niet achter wat ze werkelijk denken of voelen. De hedendaagse verhalen worden wel eens vergeten en dat maakt Leiderschapslessen van Mandela zo bijzonder: het boek geeft je een kijkje in het leven van Mandela, de persoon achter de leider.

nelson2

Leiderschapslessen van Nelson Mandela
Kalungu-Banda, M.
159 bladzijden
Uitgeverij: Spectrum
ISBN: 90-274-9895-4