Waarom ‘girl math’ slecht is voor je portemonnee

De maatschappij door Anjali

We hebben allemaal wel eens een aankoop gerechtvaardigd door te zeggen dat je het weer snel terugverdiend. Of door contant geld te gebruiken, zodat het aanvoelt alsof je niets hebt uitgegeven. Dit is 'girl math', maar dit blijkt niet de beste manier van geld spenderen.

Wat is girl math?

Je hebt het misschien al wel gezien op TikTok, maar niet alleen de jongere generatie weet ervan. Wij weten zeker dat jij het ook wel eens hebt toegepast. Girl math is het rechtvaardigen van aankopen, en er bestaan meerdere vormen van:

 

  1. "Alle bedragen onder de tien euro tellen niet." Zo wordt vaak gedacht.
  2. Een online portemonnee: Denk aan een Vinted-portemonnee: dat geld heb je niet op je betaalrekening, maar blijft op jouw persoonlijke Vinted-account staan. Zo voelt het aan als gratis geld, en kun je er onbeperkt kleding van kopen als je je eigen kleding dan ook weer verkoopt. 
  3. Cost per wear: Het delen van het bedrag van de aankoop door het aantal keer dat je het item gaat gebruiken. Die dure tas die je dagelijks gaat gebruiken, kost eigenlijk 'maar' twee euro per dag als je er vier jaar mee rondloopt...
  4. Terugverdienen: Die - eigenlijk veel te dure - outfit die je gaat dragen tijdens je sollicitatiegesprek betaalt zichzelf weer terug, wanneer je dankzij de outfit deze baan krijgt en dus veel meer geld zal verdienen. 
  5. Contant geld is geen echt geld: Als er niets van de betaalrekening afgaat, heb je eigenlijk niets uitgegeven, toch?
  6. Ver vooruit betalen: Die vakantie die je al maanden op de planning hebt staan is eigenlijk gratis als je je vlucht, transfer en hotel al veel eerder hebt betaald. En dat concert- of festivalkaartje voor volgend jaar is tegen die tijd ook gratis, omdat je het nu betaalt en je er niets meer aan hoeft uit te geven als je er bent. Behalve de drankjes dan.

Slechte manier van uitgeven

Misschien raadde je het al, maar de boevnstaande excuusjes om de aankopen te rechtvaardigen zijn natuurlijk helemaal niet realistisch. Elke uitgave die je doet telt op de lange termijn bij elkaar op, hoe klein het bedrag nu ook is. Door op de kleintjes te letten kun je heel erg veel geld besparen, waardoor je jezelf later dankbaar gaat zijn. Girl math is daarom zeker niet aan te raden, maar we weten dat iedereen er wel eens aan doet.