4 redenen om je niet meer op te maken

Make-up door Cilla
De wekker krijst om 07:00 uur. En daar gaan we weer, naar de spiegel. Reinigen, dagcrème, foundation, blusher, mascara, eyeliner, kohlpotloodje en lippenstift. En dan dat haar nog, het is een onbetaalde fulltime baan! En waarom? 
 
70% van de vrouwen verlaat nooit het domein zonder enige vorm van make-up. We moeten er toch niet aan denken een vriendin, een lekkere vent, een collega of de buurvrouw tegen het lijf te lopen met een blote billengezicht? Dus stoppen we onze poriën lekker vol met chemische troep en staan veel vroeger op dan noodzakelijk, toch?
 
En toch hoeft het niet! Er zijn namelijk zat redenen te noemen om als vrouw, of als man, de make-up lekker te laten voor wat het is en au naturelle door het leven te gaan. 
 

Lekker uitslapen
Je kan in de eerste plaats ?s morgens lekker blijven liggen! De meeste slaperige ochtend make-up sessies duren toch al gauw een halfuur tot een uur. Bedenk eens hoeveel slaapuren dat zijn op jaarbasis! Wat zal je lekker uitgerust en fris voor de dag komen! Wallen zijn verleden tijd en dus ook je eeuwigdurende behoefte aan concealers en foundations! En wat dacht je van de tijd die je over hebt omdat je het masker er ?s avonds niet meer af hoeft te schrobben? Heerlijk! 

Het kost een kapitaal....
In de tweede plaats kost het hele gebeuren een klein kapitaal. Vrouwen geven vanaf hun 16e levensjaar zo?n 200 euro per jaar uit aan make-up, wat dus na je 65e levensjaar is opgelopen tot 13.000 euro! En dan heb ik nog niet eens de echt ijdele dames meegerekend die elke drie weken acrylnagels opvullen, kunstwimpers hebben of permanente make-up laten zetten. 
 

Voor hem hoeft het niet
Laten we eerlijk zijn, we doen het vooral voor de mannetjes onder ons! Uiteraard geven we dat niet toe en beweren we altijd het voor 'onszelf' te doen...
 
Maar, newsflash: van hem hoeft het niet! Sterker nog, voor veel mannen is make- up een barrière in hun relatie maar ze durven het niet toe te geven. Onderzoek toont namelijk aan dat 18% van de mannen vindt dat zijn vrouw teveel make-up gebruikt en 1 op de 10 zou zelfs willen dat ze haar make-upvoorraad meteen bij het chemisch afval zet. Wat absoluut een opmerkelijk detail is, is dat 12% van ons dames ook vindt dat het weleens wat minder mag met die kwast, maar het niet doet. Dus, doe je het niet voor hem, doe het dan omdat je het stiekem zelf ook zat bent!
 
Heftige reacties
Tenslotte is make-up ontzettend slecht voor je huid. In veel cosmetica zitten gifstoffen die allergische reacties oproepen of heftige irritaties veroorzaken. Zo zit er nikkel in poeder en rouge, Cadmium in concealers en eyeliners en plastic in lipglosses. Ondanks dat fabrikanten zeggen dat die concentraties verschrikkelijk laag zijn, heb ik toch al meerdere keren een ontstoken oog, schilferige huidplekken en uitslag mogen ervaren. Charming! Vooral omdat make-up eigenlijk bedoeld is om iemand mooier te maken...
 
Uiteraard zijn bovenstaande redenen fantastisch en misschien, heel misschien, zal ik er ook ooit daadwerkelijk zo over denken...

Gebruik jij veel make-up?