Mijn mening: persé een vrouw op een topfunctie

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Dat er überhaupt geen verschil zou moeten zijn in functies en hoe deze worden beloond, ben ik roerend eens hen die 'vechten' voor méér vrouwen op topfuncties. Dat mannen meer betaald zouden krijgen voor exact dezelfde baan als hun vrouwelijke collega's is absurd!

Dat er bedrijven zijn waar het vrouwen bijna onmogelijk wordt gemaakt aan de top te werken of zelfs maar te komen, vind ik schandalig. Lezen dat vrouwen de ING verlaten omdat de werksfeer er zó ontzettend vrouwonvriendelijk is (op hoog niveau dan wel te verstaan), maakt dat ik bijna de ING ga boycotten bij-wijze-van.

Maar het persé een vrouw moéten aanstellen op een top-functie, vind ik heel iets anders. Los van de discussie óf er wel voldoende hoogopgeleide dames beschikbaar zijn, en ervan uitgaande dat dat zéker wel het geval is, kan het toch niet waar zijn dat een organisatie (of lees: bedrijf, instelling of bijvoorbeeld het kabinet) zou moéten voldoen aan een opgelegde M/V-verdeling van functies.

Wanneer er mannen bekend zijn met een betere CV voor een betreffende functie, dan de dames die zich hebben aangediend, is het een zwaktebod voor de organisatie om de betere mannelijke kandidaten te moeten afwijzen of zelfs niet eens te mogen uitnodigen en de dame die misschien zelfs pas op de derde of vierde plaats kwam met haar CV aan te stellen.

Als het een dame is die het beste CV (+ capaciteiten) heeft, geweldig!
Als het een heer is die het beste CV (+ capaciteiten) heeft, geweldig!

Als de best-functionerende er maar vooral goed zit en goed zijn of haar werk kan doen!! Dit zodat de organisatie goed draait, groeit en bloeit, tevreden werknemers heeft, tevreden klanten heeft... kortom, de economie helpt of wanneer het een (non-profit of overheids,-) instelling betreft, de clienten zo goed mogelijk helpt.

Nee, wat mij betreft is 'discriminatie van vrouwen' tegengaan met 'discriminatie van mannen' hierin geen oplossing. Al zou ik emotioneel-gezien alle mannen wel eens zou willen laten beleven hóe die discriminatie voelt... maar wat ik al schrijf, dat komt vanuit 'emoties' en die worden bij topfuncties nu juist vaak niet gevraagd, integendeel!