Mijn mening: 12 maanden treuzelen voor de kledingkast?

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Maar ik denk dat je natuurlijk niet zo 1, 2, 3 kunt stellen dat elke vrouw er even lang over doet om 's morgens in haar kleren te springen. Een vrouw met een baan zal vast meer aandacht aan haar voorkomen besteden dan iemand die de kinderen op school dropt en daarna meer tijd voor zichzelf heeft. Toen ik een fulltime baan had, besteedde ik veel aandacht aan mijn kleding. Maar moest 's morgens toch wel vaart maken, want de kids moesten op tijd op de crèche en op school worden afgezet, dus geen tijd voor lang treuzelen. Meestal legde ik de kleren van de hele familie de avond ervoor al klaar. Ik kon het gewoon niet maken om met een ladder in mijn panty en een vlekkerige rok de vergaderzaal binnen te komen lopen. Maar wil niet elke vrouw er gewoon goed uitzien, of je nu werkt of niet? Waarom eigenlijk?

Ik vind zelf dat, als ik goed gekleed ben en er verder verzorgd uit zie dat helpt om me veel zelfverzekerder te voelen. En dat begint al bij mijn onderkleding. Je voelt je toch gewoon een stuk lekkerder met mooie lingerie aan je lijf, gewoon een leuk setje dat past bij de kleur van je kleding? Hoe vaak zie ik vrouwen, die een knalrode BH dragen onder een wit, doorschijnend bloesje, foei! Ik durf geen 'nette' kledingzaak binnen te lopen, als ik er zelf ook niet op gekleed ben. Ik zal niet zeggen dat ik er zelf elke dag even onberispelijk uit zie, soms laat ik me ook wel eens even gaan natuurlijk. Als ik op mijn slippertjes, in een ouwe bermuda en een flubberend shirtje door het huis loop, gewapend met een stofdoek en toevallig langs de spiegel kom, loop ik maar snel weer verder, want vind mezelf op dat moment totaal niet interessant. Maar als ik ’s morgens even hard ga lopen of even ga sporten op de fiets, wil ik gewoon een paar mooie gympies aan die bij de rest van mijn outfit passen.

Maar wanneer staan we nou eigenlijk het langst te twijfelen voor de kast? Nou ik heb dat als ik naar een feestje moet, want dan weet je toch dat iedereen erop zal letten wat je aan hebt? En dan heb ik het niet over de mannen, maar juist op zo'n avond zijn het de vrouwen die elkaar heerlijk kunnen afkraken, zo van: 'Heb je gezien dat zij diezelfde jurk draagt als op het feestje van haar zus?' Die blunder kan je niet maken natuurlijk. Maar het ergste is, als je met veel zorg al lang van te voren hebt uitgekozen wat je dan aandoet en ziet dat je de dress code niet goed hebt gelezen op de uitnodiging. Dan voel je je lekker opgelaten de hele avond en prikken er van allerlei blikken in je rug. Of als je zo tevreden bent over dat jurkje wat je nou juist zo goed staat, en je nietsvermoedend op dat feest komt aanzetten en heeft net dat mens waar je de grootste hekel aan hebt dezelfde outfit als jij! Oh, je wilt dan meteen naar huis om je te verkleden!

Ik moest een keer voor mijn werk op een gala-avond verschijnen, al weken van tevoren heb ik mijn avondjurk uitgekozen en in laten nemen. Een vriendin was nog zo vriendelijk om me een nepbonten jasje te lenen, want dat vond ik echt zonde van het geld. Om te investeren in iets dat je waarschijnlijk maar één keer in je hele leven zult dragen. Toen ik daar op die avond binnen kwam, voelde ik alle blikken op mij gericht, iedereen bekeek elkaar. Het was bijna net zo erg als een Miss verkiezing. Wat kunnen vrouwen onder elkaar toch gemeen zijn eigenlijk? De heren komen er op dat soort avonden veel makkelijker van af. Gewoon een saai zwart kostuum met vlinderdasje en klaar ben je! Okay, ik kijk altijd wie de mooiste manchetknopen heeft, maar dat is dan mijn afwijking.

Hebben jullie dat ook wel eens? Je hebt net die te gekke nieuwe jurk aan met die sjieke pumps, dus kan je zo naar de kapper. Als je dan een tijdje later, goed gekleed en ook nog met je haar goed in de vouw de stad in loopt, heb je opeens zin om allerlei dure zaken in te lopen om gewoon eens even te kijken hoe snel er een verkoper op je af komt? Maar test het ook eens als je er een keer wat minder verzorgd uitziet, het verschil is enorm!

Maar als ik soms kijk naar mannen vraag ik me af of zij er ook zo over denken, nee, vast niet dus. Al is het al om te beginnen bij mijn vent. Hij weet dat ik een vreselijke hekel heb aan baarden, dus zou je verwachten dat hij de beharing op zijn gezicht extra in de gaten houd, had je gedroomd! En hoe meer opmerkingen ik erover maak, des te langer blijft dat geval staan!

Ook wordt er van de perfecte vrouw verlangd dat ze haar lijn in de gaten houdt. Anders pas je niet meer in die pas gekochte vintage spijkerbroek die je in de uitverkoop kocht. Toen je hem paste merkte je al dat hij toch ietsje te krap zat, maar vooruit, er ging zoveel van de prijs af en dat zou een reden te meer zijn om nu eindelijk die paar kilo’s kwijt te raken. Bij wie blijft die spijkerbroek dan ook niet eeuwig in de kast liggen? Verder geven wij vrouwen toch nog best veel geld uit aan allerlei crèmes en alles wat ons een jonge huid beloofd, want je wilt er nou eenmaal goed uitzien.

Maar de vraag is uiteindelijk voor wie? Voor onze mannen die zelf dagen lang in dezelfde onderbroek kunnen rondlopen (ik heb het gecheckt bij die van mij) met een jeans die stijf staat van de gorigheid? Hebben jullie wel eens goed gekeken wat een minimalistische garderobe die de heren er op na houden? De rechterkant van de kast is voor de kleren die hem een paar jaar geleden pasten toen hij nog volslank was. De linkerkant, die overigens steeds meer plaats inneemt voor de broeken waar zijn bierbuikje nog net bovenuit komt en zijn overhemden waar het boord nog net niet van knelt. En mijn mannetje kan doodleuk heel gewoon zitten klussen in zijn enige fatsoenlijke spijkerbroek. Je kunt er donder op zeggen dat je vijf minuten later een grote vloek hoort want de eerste vlek is in zicht!

Zouden wij het niet gewoon lekker vinden om te voelen dat mannen nog naar ons kijken? Maar dat is helaas niet toe te passen op mijn man. Hoe ik ook mijn best doe, het lijkt allemaal niets uit te maken. Als ik thuis kom van de kapper en man eraan komt lopen, denk je dan dat hij meteen zal uitroepen: ‘oh wat zie je er weer prachtig uit!’ De vorige keer ging ik gewoon voor hem staan en na 5 minuten raden zag hij dan dat mijn haar ‘anders’ zat! Goed, laat ik mezelf niet langer voor de gek houden, ik weet dat ik er gewoon goed uit wil zien omdat ik het zelf lekker vind, klaar. Dus inderdaad, ik ben al hard onderweg naar die twaalf maanden van het voor de garderobe treuzelen.