Steeds meer cosmetische chirurgie bij kinderen

De maatschappij door Kristie
Dat veel kinderen helaas gepest en getreiterd worden, moge wel duidelijk zijn. Dit heeft vaak ernstige gevolgen voor de eigenwaarde en het zelfvertrouwen van deze kinderen. Daarom gaan hun ouders tot het uiterste...

Ouders willen er namelijk alles aan doen om te voorkomen dat hun kind gepest wordt. Volgens de American Society of Plastic Surgeons is het aantal kinderen dat gepest wordt vanwege hun uiterlijk en daardoor cosmetische chirurgie ondergaat, het laatste decennium met maar liefst 30% gestegen. In 2011 werden er zelfs 76.000 operaties op tieners uitgevoerd. Dr. Joe Niamtu, een chirurg uit Virginia, vertelt dat de meest voorkomende operaties het verhelpen van flaporen of het verwijderen van moedervlekken en littekens zijn.


Problemen voorkomen

Een van de kinderen die een operatie heeft ondergaan, is de 6-jarige Kendall Elliot. Haar moeder had besloten dat het tijd was om afscheid te nemen van een bruine vlek die al sinds haar geboorte op haar kin zat. "Ik hoorde het kinderen gewoon zeggen: 'Zie dat meisje daar, met die grote bruine vlek op haar gezicht!' We wilden dit stoppen voordat het echt een probleem werd. Het waren trouwens niet alleen kinderen die dit tegen mijn dochter zeiden, maar ook volwassenen kwamen naar mij toe. Sommige mensen zijn zo veroordelend en kritisch, dus ik denk dat mijn dochter ons later dankbaar is voor deze keuze", aldus Kendalls moeder. De operatie is inmiddels voltooid en het was een relatief eenvoudige procedure. De bruine vlek op haar kin is nu een subtiele roze vlek, aldus Daily Mail.

Kendall na haar operatie

Reacties

Omdat kinderen vaak nog te jong zijn om zelf te beslissen over een eventuele operatie, zijn het vaak de ouders die de knoop doorhakken. Kendall is dus lang niet het enige kind dat een ingreep heeft ondergaan om pesterijen te voorkomen...

Er zijn veel negatieve reacties op het gedrag van deze ouders. Veel mensen hadden eerder al kritiek op de Little Baby Face Foundation, een instelling die plastische chirurgie voor kinderen aanbiedt. Deze stichting is gespecialiseerd in afwijkingen in het gezicht maar doet ook lichtere operaties, zoals het verhelpen van flaporen. Het probleem bij het aanbieden van plastische chirurgie voor kinderen, is vooral dat het veel toegankelijker is. De drempel voor tieners is lager en daarom komen ze ook binnen voor een wenkbrauw- of facelift.

Wat vind jij hiervan? Goed dat de ouders deze kinderen beschermen tegen pesten of gaat dit te ver?

Beeld: WRIC.com