Claire Wilkinson (38): ‘Ik werd blind, kaal en raakte verlamd door mijn contactlens’

De maatschappij door Roos

Het dragen van contactlenzen is voor veel van ons de normaalste zaak van de wereld. Toch denk je de volgende keer dat je je lenzen indoet extra na als je het verhaal van Claire Wilkinson hebt gelezen. Bij haar ging het namelijk compleet mis toen zij blind, kaal en verlamd werd door een parasiet in haar contactlens.

Het begon allemaal in Februari 2007, toen zij zoals elke dag haar contactlenzen indeed. Al na 30 minuten voelde ze een afgrijselijke pijn in haar linkeroog. Vrijwel direct zwol haar hele gezicht op en vanaf dat moment werd zelfs het kleinste streepje licht ondraaglijk. “Ik moest gedwongen met een zonnebril en handdoek over mijn hoofd over straat”, vertelt ze aan Daily Mail.

Meer pijn dan kinderen baren

Haar lichaam zwol vreselijk op: “Ik heb kinderen gebaard en mijn knie is meerdere keren uit de kom geweest, maar deze pijn was nog 100 keer erger.” De dokter noemde het een gewone ooginfectie. Ze werd naar huis gestuurd met wat oogdruppels. Die nacht voelde ze iets over haar oog kruipen: “Dat gevoel was een marteling”.

Haarverlies

Toen Claire vier dagen later al haar haar was verloren door de infectie aan haar oog, kwam een specialist in het Princess Alexandra Hospital in Queensland met de verlossende diagnose: Claire had een Acanthamoebe keratitis (AK) parasiet in haar linkeroog. De parasiet veroorzaakte een infectie aan het hoornvlies. Claire: “Ik kon het niet geloven.”

In een poging de parasiet te vermoorden, die inmiddels zijn weg door het hoornvlies en de oogzenuw had gevroten, kreeg Claire sterke oogdruppels die ze elke vijftien minuten moest druppelen, zeven weken lang. “De druppels veroorzaakten pijnlijke zweren in mijn oog en bovendien was ik uitgeput van de pijn. Ik kon alleen nog maar liggen in het donker, omdat de druppels het daglicht ondragelijk maakten. Na twee weken kon ik niet meer rechtop staan van vermoeidheid en trok ik in bij mijn moeder. Zij druppelde ’s nachts de vloeistof in mijn ogen, zodat ik zelf niet wakker hoefde te worden.”

Lees ook: Ilse (25) lijdt aan PCOS: 'Ik heb al vijf miskramen gehad'

Hoornvliestransplantatie mislukt

Ondanks dat de parasiet verdwenen leek te zijn, ging de pijn niet over. In 2008 ontving ze injecties in het Princess Alexandra Hospital om de pijn te verdoven. Daarnaast slikte ze, vanwege een mislukte hoornvliestransplantatie, 38 pijnstillers per dag en kreeg nog steeds elke paar uur injecties ingespoten.

Doordat de parasiet haar oog had aangevroten kreeg Claire ook te kampen met trigeminusneuralgie. Dit zijn korte, heftige, scherpe, schietende aanvallen in één of meer takken van de vijfde hersenzenuw. Veel experts noemen het een van de meest pijnlijke aandoeningen die er bestaan.

Beroerte tijdens hersenoperatie

In 2011 onderging Claire een operatie waarbij de artsen de zenuwen in haar gezicht los zouden halen en verlammen, zodat haar pijn zou ophouden. Maar ook hier ging het mis toen Claire een beroerte kreeg op de operatietafel. Claire: “De kans op een beroerte was één op 10.000 en het ziekenhuis kon er niets aan doen. Ik had gewoon pech.”

Door de beroerte raakte Claire verlamd en lag ze dagenlang gebonden aan bed. “Ik kon niets eten en voeding moest geïntubeerd worden, het was verschrikkelijk voor mijn kinderen.”

Begin 2012 leerde Claire weer lopen door intensieve fysiotherapie, maar haar haargroei bleef uit en haar voeten bleven gigantisch gezwollen. Volgens artsen in Australie is er geen verdere behandeling om Claire te helpen. Momenteel hoopt Claire in aanmerking te komen voor een behandeling in het Moorfields Eye Hospital in Londen.

Lees ook: Jessica (30) viel 54 kilo af: 'Ik vind mezelf nu lelijker'