Wakker worden met een vreemd accent: Foreign Accent Syndrome

De maatschappij door Kristie

Wat zou het toch handig zijn als je van de ene op de andere dag een vreemde taal kon spreken… Dat zou heel veel tijd en moeite besparen, right? Voor deze vrouwen werd dit werkelijkheid, zij werden wakker met een Frans en Chinees accent.

Artsen hebben vastgesteld dat dit een aandoening in de hersenen is. De aandoening wordt veroorzaakt door acute migraine en draagt de naam FAS, wat Foreign Accent Syndrome betekent. De kans om tijdens een migraine aanval FAS te krijgen is maar 1 op de 250 miljoen. Volgens ABC News zijn er in de afgelopen 70 jaar wereldwijd 62 patiënten vastgesteld met het syndroom. 

fout in embed: media provider niet ondersteund

Zo werd de Tasmaanse Leanne, na betrokken te zijn geweest bij een heftig auto-ongeluk, wakker met een gebroken rug en kaak én een Frans accent. "Langzaamaan, toen mijn kaak genas, zeiden ze dat ik mijn woorden inslikte omdat ik aan de sterke medicijnen zat", vertelde ze tegen ABC. Het inslikken van de woorden veranderde in wat klonk als een Frans accent, waarmee ze sindsdien praat. "Het maakt me boos, omdat ik Australisch ben. Ik heb niks tegen Franse mensen, maar ik bén niet Frans. " Leanne heeft hierdoor angsten en depressie ontwikkeld en daarom spreekt haar dochter meestal voor haar. 
 
fout in embed: media provider niet ondersteund

De Britse Sarah belandde met een fikse migraine aanval in het ziekenhuis en ze werd wakker met een Chinees accent. Ondanks het volgen van taallessen en logopedie komt ze niet van haar accent af. "Je weet niet meer wie je bent... Het is alsof je gevangen zit in jezelf", aldus Sarah.
 
Deze vrouwen zijn dus niet de enigen die getroffen zijn door deze bizarre aandoening. Door FAS 'verlies' je je eigen accent en neemt je stem een vreemde toon aan. 
 
Kun jij je voorstellen hoe iemand met FAS zich voelt?