Ze's sekswoordenboek: Nymfomaan

Intiem door Maya Luz

Op het gebied van seks zijn een hoop unieke en bijzondere termen. Deze termen maken het onderwerp seksualiteit een stuk diepgaander en ook spannender. Maar wat betekent het allemaal eigenlijk? Ze's Sekswoordenboek legt het je uit! Want, wat is een nymfomaan eigenlijk?

Lees ook: Meer zin in seks tijdens de ongesteldheid? Zo zit dat!

Wat is een nymfomaan?

Nymfomaan is een term die wordt gebruikt om een vrouw aan te duiden die een extreem hoog libido heeft. Een hyperseksuele vrouw kan dus beschouwd worden als nymfomaan. De term heeft vaak een negatieve betekenis, of zo wordt het tenminste gebruikt. Nymfomanie wordt tegenwoordig dan ook niet meer zo genoemd. In medische termen wordt het seksueel compulsief gedrag genoemd. Het woord nymfomaan wordt nu eerder als een hip woord gezien dat wordt gebruikt wanneer een vrouw een hoog libido heeft. Tenminste, in de ogen van de ander. Vrouwen worden vrij vaak nymfomaan genoemd, terwijl ze dit waarschijnlijk helemaal niet zijn. Als iemand je hiervoor uitmaakt betekent dit dus zeker niet dat je een te hoge seksdrive hebt. De kans is erg groot dat je seksdrive hartstikke normaal is en dat er dus niks is om je zorgen over te maken of om je voor te schamen. Ook al vinden wij dat het nooit nodig is om je te schamen voor je seksdrive.

Andere woorden voor nymfomaan

Het woord nymfomaan heb je misschien niet veel vaker gehoord. Wat je waarschijnlijk weleens voorbij hebt horen komen is de verkorte versie van het woord: nymfo. Dit is de term die redelijk vaak gebruikt wordt, maar gewoon hetzelfde betekent. Nymfomaan is een woord dat alleen op vrouwen gericht is. Maar is er dan ook een woord dat betekent dat een man hyperseksueel is? Ja! Die is er zeker. Voor mannen heet dit satyriasis. Deze term wordt alleen niet vaak gebruikt. Dit kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld het idee dat hyperseksualiteit voor mannen normaal is, of dat vrouwen een minder hoog libido horen te hebben dan mannen. Maar ook hier zeggen wij weer dat er niet veel van klopt. In een seksuele of romantische relatie is het goed om een partner te vinden met een libido dat aansluit op dat van jou. Heb je dus een lager libido, dan is het vaak fijn om een partner te hebben die dit met jou deelt. En dit geldt natuurlijk ook voor wanneer je een hoger libido hebt.

Lees ook: Ze's sekswoordenboek: bondage