Beter wel of geen piercing laten zetten in de zomer?

Lichaam door Anne-Fleur

Als je dit artikel leest is de kans groot dat je erover na zit te denken een piercing te laten zetten. Kies je voor een nieuwe toevoeging aan je oor, of ga je voor een navel- of neuspiercing, misschien? Anyway, een piercing laten zetten is altijd leuk, maar wat is nu de beste periode in het jaar om dat te doen? Oftewel, kun je beter wel of geen piercing laten zetten in de zomer?

Lees ook: Migraine verhelpen met piercings? Kies dan deze!

Piercing laten zetten in de zomer of niet?

In de zomer zijn lichaamspiercingen vaak veel beter zichtbaar dan in de winter. Logisch dan ook dat je rondom de zomer periode besluit een piercing te nemen, je ziet het immers meteen. Maar is het eigenlijk wel verstandig om dat te doen? Wij hebben voor jou het verlossende antwoord.

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: het is mogelijk om je piercing in de zomer te laten zetten, maar heel slim is het wellicht niet. Er zijn verschillende factoren die hierin een rol spelen. Het grootste risico bij een piercing is als die nog niet volledig genezen is. Je moet het dan eigenlijk zien als een open wond die directe toegang heeft tot het lichaam.

Zon, zee en strand

Bij warme temperaturen liggen we het liefst de hele dag op het strand of bij het zwembad bruin te bakken. Af en toe een lekkere duik in de zee of het bad en onze dag is geslaagd. Bij een pas gezette piercing is het eigenlijk belangrijk dat je al deze dingen niet doet. Je mag in de genezingstijd van bijvoorbeeld een navel en tepel piercing (3-9 maanden) niet in bad, niet in de sauna/stoombad en niet zwemmen in een zwembad of de zee. Oei! Ook moet je goed uitkijken met de zon. Sommige piercings kunnen verbuigen of uitzetten door de warmte, en in een genezingsperiode is dat absoluut niet gewenst. Pas ook op met zand en viezige oppervlakken waar je gaat liggen. Bacteriën vind je overal en oh wee, als die in jouw open wond kruipen...

Infecties

Je grootste angst als je net een piercing hebt gezet is dat het gaat infecteren. Hierdoor zou het zelfs zo kunnen zijn dat je je piercing uit moet doen of aan de antibiotica moet. Het doet vreselijk veel pijn en heel mooi ziet het er ook niet uit. Ons advies is dus eigenlijk om een nieuwe piercing geruime tijd vóór de zomer te laten zetten. Zo kan de wond goed genezen en kun je daarna zorgeloos op het strand liggen. Wil je écht heel graag een met piercing flaneren in de zomer? Kies er dan bijvoorbeeld voor om een nep piercing te kopen. Dan zie je er mooi uit én heb je geen kans op nare infecties.