Suikerwax: werkt het echt beter dan andere ontharingsmiddelen?

Lichaam door Linde

‘Sugaring’ gaat rond op TikTok. Deze ontharingsmethode bestaat al lang maar is nu opeens een hype. Is deze suikerwax die je zelf thuis maakt de hype waard? Je leest er alles over én ook hoe je dit mengsel zelf maakt.

Lees ook: Zo haal je je donshaartjes het beste weg

Wat is suikerwax en hoe werkt het?

Suikerwax is een suikerpasta die gebruikt wordt om haren te verwijderen. Het haalt de haren volledig vanaf de wortel weg. Het is een eeuwenoude methode voor ontharing. Het middel bestaat dan ook uit organische producten. De suikerpasta wordt verwarmd en vervolgens weer afgekoeld. Het is kleverig waardoor het de haren goed vasthoudt. Na suikerwaxen blijft je haar voor zo’n drie tot vier weken weg. Dit hangt wel af van welk lichaamsdeel je waxt en de nabehandeling.

De voordelen

Organisch

De substantie van de suikerwax is volledig organisch. Voor mensen met een gevoelige huid is het dus misschien fijner dan normale wax strips. De ingrediënten zijn suiker, citroensap en water. Het is zelfs eetbaar. Ook is het dus een milieuvriendelijke optie. Andere wax bevat vaak chemicaliën waar je huid misschien niet goed op reageert. Dit is dan een fijn alternatief.

Minder pijn

Suikerwaxen doet natuurlijk niet minder pijn dan scheren. Je voelt er wel nog wat van. Wel is het een stuk minder pijnlijk dan normale wax of harsmiddelen. De substantie blijft namelijk alleen aan de haartjes plakken en niet aan je huid. Wax daarentegen trekt ook aan je huid bij het verwijderen van de haartjes. Daarom doet suikerwaxen over het algemeen minder pijn bij velen.

Het is buigzaam

De suikerpasta is tijdens het waxen de hele tijd zacht. Hierdoor is het dus buigzaam en je haartjes breken dan minder snel van de wortel. Het verwijdert de haartjes dus volledig. Ook is het makkelijk weg te halen. Je spoelt het namelijk met warm water van je af.

Hoe maak je het zelf thuis?

Ben jij overtuigd en wil je het zelf proberen? Dit is hoe je zelf suikerwax maakt:

Ingrediënten:

  • 1 kop suiker
  • ¼ kop citroensap
  • ¼ kop water

Stop alle ingrediënten in een pan. Verwarm de pan. Wanneer de suiker is gesmolten, roer je het voortdurend. Doe dit voor ongeveer tien minuten (het is dus ook een goede work-out). Wanneer het mengsel een karamelkleur heeft, haal je de pan van het vuur af. Giet het mengsel voorzichtig in een hittebestendige container. Laat dit vervolgens afkoelen voor vijf tot tien minuten. Voel wel even of het niet nog te heet is voor je het op je huid aanbrengt. Als het goed is heeft het mengsel de consistentie die iets dikker is dan honing. De suikerwax is klaar. Voordat je het gebruikt is het handig om wat kalkpoeder op je huid aan te brengen. Dan weet je zeker dat het niet blijft plakken.