Hooikoortsseizoen: is het beter om je neus te snuiten of op te halen

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

Blehhh, het hooikoortseizoen is nog steeds gaande en we kunnen niet wachten tot we weer opgelucht kunnen ademhalen. Alle pollen mogen van ons de deur wel weer uit, want we blijven aan de gang met het snuiten of ophalen van onze neuzen. Dat brengt ons meteen bij de vraag, is het eigenlijk beter om je neus steeds te snuiten, of gewoon op te halen? We zochten het voor je uit.

Lees ook: Zit je neus dicht? Zo krijg je ‘m weer open

Neusverkoudheid

Er is niets vreselijkers dan om de minuut je neus te moeten snuiten tijdens het hooikoortsseizoen. Toch wil ook niemand liever met een snottebel rondwandelen, dus er zit niets anders op dan je neus in je tissue of stoffen zakdoek te leggen. De ander heeft juist weer geleerd om de neus niet te snuiten, maar op te halen. Aan beiden zitten voordelen. Zo is al je snotterigheid weg na het snuiten, maar krijg je van je neus ophalen minder irritatie in en rondom je neus. Welke manier is nu het beste?

Neus snuiten of ophalen?

KNO-arts Liane Tan vertelt op de website het Tergooi MC dat *drumroll* je neus ophalen beter voor je is. Ook legt de arts uit waarom: "Dat zit zo: in het slijmvlies van je neus zitten trilhaartjes die ervoor zorgen dat het slijm uit je neus- en bijholten goed wordt afgevoerd. Ze voeren iedere dag honderden millimeters snot af richting je keelholte. Dit gebeurt onbewust. Bij het snuiten van je neus gaan lucht en en snot precies de andere kant op. Door de druk komt het ook terecht in je holtes waardoor je natuurlijke afvoer wordt belemmerd". Aha!

Pijn aan de oren 

Maar, er is nog meer volgens Liane. "Daarnaast heeft snuiten nog een ander groot nadeel: het kan namelijk pijn doen aan je oren. Doordat mensen hun neus te hard snuiten komt het zelfs voor dat ze hun trommelvliezen opblazen. Daarom mijn advies: ook al klinkt het misschien niet zo fris, je neus ophalen is echt veel beter en gezonder dan je neus snuiten."

Eten vermijden bij hooikoorts

Heb je last van hooikoorts? Dan kun je het proberen te vermijden door bepaald eten en drinken te laten staan. Pittig eten kun je beter vermijden als je last hebt van hooikoorts. Dit komt omdat je luchtwegen op zo'n moment gevoeliger zijn voor luchtvochtigheid, schommelingen in temperatuur en, je raadt het al: pittig eten. Ook hier maar even mee oppassen, dus! Niemand zit er namelijk op te wachten dat je zit te niezen op hun (pittige) eten. Ook alcohol (sad) kun je beter even laten staan dit seizoen.