Zit je neus dicht? Zo krijg je ‘m weer open

Sport & gezondheid door Maya Luz

Ugh, verkouden zijn is zo vervelend. Je neus zit dicht en dus moet je verplicht door je mond ademen en je stem klinkt waarschijnlijk ook niet meer hetzelfde. Daar wil je snel vanaf. Dit is hoe jij een dichte neus weer open krijgt.

Lees ook: Eet je te weinig ijzer? Eet dan deze dingen

Gebruik een luchtbevochtiger om je neus te openen

Een luchtbevochtiger kan een snelle en gemakkelijke tool zijn om je neus mee te heropenen. Het apparaat verandert water in vocht dat in de lucht komt, vandaar de naam luchtbevochtiger. Het inademen van de vochtige lucht kan de irritatie verlichten. Het kan ook goed helpen om te gaan voor warme, vochtige lucht.

Neem een warme douche

Heb je geen luchtbevochtiger? Dan kan een warme douche nemen ook helpen. Heb jij als je verkouden bent ook altijd het idee dat je beter kunt ademen na een warme douche? Dat kan, want stoom is heel fijn als je verkouden bent. Stoom kan het opgehoopte snot verdunnen en de irritatie tegengaan. Hierdoor kun je weer normaal ademen, tenminste voor even.

Blijf goed gehydrateerd

Wanneer je verkouden bent is het erg belangrijk dat je jezelf goed gehydrateerd houdt. Dit zorgt er namelijk voor dat je snot dunner kan worden en dus makkelijker doorloopt. Dit verlicht ook de druk en minder druk betekent minder irritatie.

Gebruik een zoutoplossing spray tegen een verstopte neus

Bij verkoudheid is een logische oplossing waar veel mensen naar neigen het gebruiken van een spray. We snappen dit helemaal, toch kan dit erg verslavend zijn. Wanneer je verslaafd raakt aan neusspray kan dit ook schadelijk zijn voor je gezondheid. Als je toch graag een spray wil gebruiken, raden we aan om te kiezen voor een zoutoplossing. Hiermee hydrateer je de binnenkant van je neus, wat ervoor zorgt dat je snot verdunt. Het heeft dus eigenlijk hetzelfde effect als meer water drinken, maar dit werkt een stuk sneller. Als je dus snel van je verkoudheid af wil, is dit dus wat ons betreft de beste oplossing. Houd er wel rekening mee dat dit geen permanente oplossing is en dat je verkoudheid alsnog tijd nodig heeft om helemaal over te gaan.

Gebruik een warmtecompres

Warmte helpt goed tegen een verkoudheid. Je kunt een warmtecompres gebruiken om je neusgaten vanaf de buitenkant te openen. Als je geen compres hebt, kun je er zelf eentje maken door een handdoekje of een washandje in warm water te leggen en dit vervolgens op je gezicht te leggen. Knijp wel eerst even het overige water eruit voordat je het op je gezicht legt!