Eet je te weinig ijzer? Eet dan deze dingen

Sport & gezondheid door Maya Luz

IJzer is een onmisbare voedingsstof die we allemaal binnen moeten krijgen. Een tekort aan deze voedingsstof kan ervoor zorgen dat je rode bloedcellen niet goed kunnen functioneren. Voor je gezondheid, zowel op de korte als op de lange termijn, is deze voedingsstof dus essentieel. Dit zijn de beste voedingsmiddelen om in je dieet te verwerken om genoeg ijzer binnen te krijgen.

Lees ook: Werk aan je gezondheid: kleine veranderingen, grote resultaten

Plantaardige bronnen van ijzer.

Op het gebied van groente en fruit is er heel veel keuze als het op ijzerrijke opties aankomt. Spinazie, boerenkool, broccoli, erwten en zoete aardappelen zijn bijvoorbeeld erg rijk aan de voedingsstof. Deze groentes voeg je gemakkelijk toe aan verschillende maaltijden om ervoor te zorgen dat je genoeg van de voedingsstof binnenkrijgt. Ook op het gebied van fruit zijn er veel opties. Denk hierbij aan watermeloen, aarbeien, pruimen, dadels en rozijnen. Andere gedroogde fruitsoorten zoals abrikozen en perziken zijn ook een hele goede optie. Deze fruitsoorten kun je gemakkelijk toevoegen aan je dagelijkse dieet als een lekkere, zoete snack.

Maar groente en fruit zijn niet de enige plantaardige bronnen van deze belangrijke voedingsstoffen. Er zijn nog veel meer opties, peulvruchten bijvoorbeeld. Zwarte bonen, witte bonen, pinto bonen en linzen zijn allemaal erg rijk aan deze voedingsstof. Ben je fan van hummus? Dan hebben we goed nieuws! Kikkererwten, en dus hummus, zijn ook erg rijk aan de voedingsstof.

Naast peulvruchten kun je ook meer noten en zaden eten om meer ijzer binnen te krijgen. Op het gebied van noten hebben we het over macadamia noten, pistache noten, cashews en pinda's. Pijnboompitten zijn ook erg rijk aan de voedingsstof, wat top is als je fan bent van een goede pasta met pesto. Ook zaadjes kunnen erg rijk zijn aan de voedingsstof. Denk hierbij aan chia zaadjes, sesamzaadjes en lijnzaad. Daarnaast zijn pompoenpitten en hennepzaadjes ook erg rijk aan de voedingsstof.

Dierlijke bronnen van ijzer

Vlees staat er natuurlijk om bekend dat het ijzerrijk is. Zo zijn kalkoen en kip erg rijk aan de voedingsstof. Ditzelfde geldt voor rundvlees, varkensvlees, lamsvlees, kalfsvlees en zelfs geitenvlees. Naast vlees zijn ook eieren erg rijk aan de stof.  Ben jij niet zo'n carnivoor? Dan is tofu ook een hele goede optie.

Als je je ijzer van een dierlijke bron wil halen, is er op het land veel keus, maar in de zee ook. Oesters en mosselen zijn erg rijk aan de voedingsstof. Ditzelfde geldt voor garnalen, kreeft, zeebaars. sardientjes en tonijn. Als je meer van vis houdt dan van vlees, kom je dus zeker geen tekort aan deze essentiële voedingsstof.