Hoe erg is het om je grote boodschap in te houden?

Sport & gezondheid door Maya Luz

Stel je bent op pad en je voelt dat je naar de wc moet. Maar je bent even niet in de gelegenheid om een grote boodschap te doen om wat voor reden dan ook. Je besluit om het op te houden. Maar is dat eigenlijk wel verstandig?

Lees ook: Eet je te weinig ijzer? Eet dan deze dingen

Wat gebeurt er in je lichaam als je je boodschap ophoudt?

We kennen allemaal het gevoel wel: je moet naar de wc maar bent even niet in de gelegenheid om te gaan, dus hou je het op. De gevolgen hiervan op de korte termijn zijn winderigheid en een opgeblazen gevoel. Wanneer je het toilet bereikt, lucht dat enorm op. En dan ben je er ook van af, behalve als je er een gewoonte van maakt. Als je poep vaak of lang ophoudt, kan dit verschillende gevolgen hebben.

Je grote boodschap inhouden maakt het lastiger om later te gaan

Als je je bezoek aan het toilet uitstelt, blijft je poep op dezelfde plek zitten. Hier wordt het droog en hard. En hoe langer het blijft zitten, hoe erger dit wordt. Harde en droge drollen zijn moeilijker om eruit te krijgen. Er is geen exacte tijdlijn, maar dit kan uiteindelijk tot constipatie leiden. Dit zal niet gebeuren als je een keertje iets te lang je boodschap ophoudt. Maar onthoudt dat het steeds droger wordt naarmate je het langer ophoudt. Bespaar jezelf dus het gedoe en ga zo snel mogelijk naar de wc.

Aambeien liggen op de loer

Aambeien zijn een veel voorkomende complicatie van je toiletbezoekjes te lang uitstellen. Zeker als je last hebt van constipatie kan dit voorkomen. Hoe vaker je je poep inhoudt, hoe groter de kans dat je geconstipeerd raakt en hoe hoger het risico op aambeien. Het eten van genoeg vezels en genoeg water drinken kan het vormen van aambeien voorkomen.

Te lang of te vaak poep inhouden kan negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid

Geen paniek! Eens in de zoveel tijd je grote boodschap inhouden gaat je geen ernstige gezondheidsproblemen opleveren. We doen het allemaal weleens. Maar het is belangrijk dat je er geen gewoonte van maakt. Chronische constipatie kan ervoor zorgen dat je spieren verzwakken, dit kan vervolgens weer leiden tot rectale verzakking. Hierbij glipt er een stukje van je dikke darm uit je anus. Dit voelt als een bult en kan lijken op een aambei. Maar in tegenstelling tot aambeien kun je dit minder goed thuis behandelen en kan zelfs een operatie vereisen om te fixen. Onze tip: ga dus gewoon naar het toilet wanneer je een grote boodschap moet doen.