Knakkende knieën met squatten: is dat erg?

Sport & gezondheid door Maya Luz

Squats zijn een oefening die veel mensen doen in de sportschool. Het is een klassieker! Maar heb jij weleens je knieën horen knakken terwijl je deze oefening uitvoert? Dit is waardoor dat kan komen en of dat erg is.

Lees ook: Werk aan je gezondheid: kleine veranderingen, grote resultaten

Er zit lucht bij je gewrichten en dat knakt

Soms kan het knakken van gewrichten veroorzaakt worden door lucht. Er zit namelijk vocht bij je gewrichten en hier kunnen op natuurlijke wijze bubbels in vormen. Door te bewegen kan je deze bubbel laten barsten en dat maakt een geluid. Dit is niks om je zorgen over te maken. Dit is iets dat je lichaam nou eenmaal doet soms. Er is niks mis mee.

Het kan aan je houding liggen

Tijdens het uitvoeren van een squat gebruik je veel verschillende spieren en gewrichten. Hierdoor kan het zo zijn dat er net een spiertje niet helemaal goed gepositioneerd is. Hele kleine veranderingen in je houding kunnen al lichte knakjes veroorzaken. Als je bijvoorbeeld meer druk plaatst op de buitenkant van je voet dan op de binnenkant, heb je een ongelijke verdeling van het gewicht. Hierdoor plaats je meer druk op je knieën en dit kan weer zorgen voor een knakje. Als je twijfelt of je houding wel goed is, kun je altijd proberen om iets wijder te gaan staan. Helpt dit niet? Vraag dan een meer ervaren sporten of een trainer om hulp.

Je hebt wat slijtage 

Bij het bewegen van je knie komt veel wrijving kijken. Deze wrijving kan na verloop van tijd voor slijtage zorgen. Als je al lang intensief sport is het dus niet gek als je knie hier en daar een beetje knakt. Zolang dit geen pijn doet is er niks aan de hand, het is waarschijnlijk gewoon een teken van je harde werk. Er is ook niet veel dat je eraan kan doen zodra het er al is. Goed voor je gewrichten zorgen met behulp van rekken en strekken en een massage hier en daar is sowieso nooit een slecht idee.

Je hebt misschien artritis

Artritis is irritatie van je gewrichten. Je kan het krijgen bij je knieën, enkels en heupen. Dit kan gebeuren wanneer je chronisch veel drukt zet op een gewricht en het niet goed kan herstellen. Dit is een proces dat op de lange termijn plaatsvindt, dit komt dus niet door één work-out. Met artritis is het veilig om te sporten, maar wees voorzichtig hiermee en neem tussendoor genoeg rust. Na verloop van tijd kan je je work-outs langzamerhand zwaarder en langer maken. Overleg met een medische professional over de beste routine voor jouw lichaam.

Je hebt littekenweefsel rondom je knie

Heb je ooit een blessure gehad bij je knie? Dan is de kans aanwezig dat het geknak wordt veroorzaakt door littekenweefsel. Dit komt door de wrijving van dit weefsel tijdens het bewegen. Zolang je geen pijn ervaart is er niks aan de hand.

Wanneer is er wel iets aan de hand?

Weet je toch niet helemaal zeker of het geknak oké is? Als het gepaard gaat met een of meerdere van de volgende symptomen raden we aan om naar een dokter te gaan: zwellingen, pijn, een instabiel gevoel bij je knieën, een verandering in de beweging van je knie en de vorming van blauwe plekken.