Eén van de allerbeste workouts: touwtje springen!

Sport & gezondheid door Esmee Noelle

Touwtje springen (of 'springtouwen') is naar mijn mening één van de meest ideale workouts. Iedereen kan het, het kost niets en het kan overal. Maar de belangrijkste reden is natuurlijk: het is een bijzonder effectieve workout! 

Altijd en overal
Doutzen roept het ongeveer in ieder interview; zonder springtouw gaat het afgetrainde topmodel nergens heen. Ik zie haar dan direct voor me in een hotelkamer, druk springend. Maar ik kan zelf ook niet zonder. Ik spring als warming up voor mijn hardloopronde, ik spring wanneer ik weinig tijd heb om mijn normale training te doen, ik spring als extra vetverbrander na een krachttraining en ik spring omdat ik binnen drie minuten al voel dat het werkt! 


Train je hele lichaam
Springtouwen is namelijk heel erg intensief. Zo'n tien minuten non-stop touwtje springen staat ongeveer gelijk aan zo'n twintig minuten hardlopen. Niet vreemd dus dat veel professionele boksers en andere topsporters deze workout aan hun training toevoegen. Met springtouwen train je behalve je kuiten (die ga je de dagen na je eerste trainingen sowieso voelen), ook je schouders, armen en romp (span die buikspieren!). 

Tijd om te beginnen!
Net als bij alle andere sporten moet je touwtje springen opbouwen. Hoe doe je dat? Als je een slechte conditie hebt kun je beginnen met een minuut springen en een halve minuut rust. Spring vijf keer één minuut en breid je schema langzaam uit (naar bijvoorbeeld 5 x 1,5 minuut en daarna 10 keer 1 minuut etc). Doe daarbij ook variatiesprongen (als je kunt!) als op één been springen, achteruit draaien met het touw, kruissprongen, 'rennende' sprongen en dubbele sprongen. 
 
Spring niet in het wilde weg
Tijdens het springen moet je op een paar technieken letten:
  • Het touw moet een goede lengte hebben. Ga met je voeten in het midden van het touw staan en zorg dat de uiteinden tot je oksels komen. 
  • Draai het touw vooral vanuit je polsen tijdens het springen en houd je handen bij je heupen (ongeveer vijf centimeter afstand). 
  • Land op de bal van je voet en zorg dat je voeten zo snel mogelijk weer van de grond af zijn. 
  • Neem vooral na je eerste trainingen voldoende rust om je spieren en gewrichten te laten wennen en goed te laten herstellen. 
In onderstaande filmpjes laten topmodellen (en allebei Victoria's Secret Angel met een bijbehorende killer body) hun springkunsten zien!

fout in embed: media provider niet ondersteund
Doutzen Kroes met haar trainer oud-bokser Michael Olajide jr.

fout in embed: media provider niet ondersteund
Adriana Lima wordt door dezelfde trainer getraind en kan ook aardig springen!

Lees ook de vorige fitspiration artikelen van Esmée!


 
Esmée (24) is freelance journalist en eigenaresse van de fitspiration website WorkThatEs.nl. Haar passie? Sporten en zo gezond mogelijk eten. Ondanks dat Esmée geen personal trainer of geschoolde voedingsdeskundige is, weet ze inmiddels heel veel over deze onderwerpen doordat ze alles leest wat los en vast zit (je bent journalist of je bent het niet) en door veel te praten met deskundigen. Zo moeilijk is dat sporten en gezond eten helemaal niet namelijk!
 
Wil je meer lezen? Kijk dan op WorkThatEs.nl en volg Esmée ook als hoofdredacteur van Fashionscene.nl