Vegan koken? Dit zijn de keuken essentials

Eten door Maya Luz

Een vegan keuken is niet per se heel anders dan iedere andere keuken. Oké, de dierlijke producten ontbreken, maar verder is het hetzelfde toch? Niet helemaal. Wil jij lekker vegan koken? Dan zijn dit de essentials die je echt nodig hebt.

Lees ook: Is ‘component cooking’ beter dan meal prep?

Edelgistvlokken voor die kazige smaak

Edelgistvlokken zijn essentieel als je je gerechten een kazige smaak wil geven zonder daadwerkelijk kaas toe te voegen. Het is een specerij die je gemakkelijk in de supermarkt kunt vinden. Het is ook erg gezond en zit bomvol goede voedingsstoffen. We raden aan om edelgistvlokken te gebruiken in pastagerechten of andere gerechten waarbij je op zoek bent naar de smaak van kaas. Geloof ons, het maakt een enorm verschil.

Kala namak voor de ei-liefhebber

Ben je vegan maar mis je soms de smaak van eieren? Dan moet je kala namak in huis halen. Dit is ook een specerij, alleen deze kun je het beste vinden in een Aziatische supermarkt. Het ruikt een beetje zwavelachtig, maar als je het aan bijvoorbeeld tofu toevoegt kun je hier een heerlijke tofu scramble van maken. Het geeft je die ei-achtige smaak die je anders niet terug zou vinden in plantaardige voeding.

Bonen zijn essentieel voor vegans

Bonen horen thuis in ieders dieet, maar voor vegans zijn ze onmisbaar. Ze bevatten vezels en proteïne en zijn daardoor een goede aanvuller voor je dagelijkse maaltijden. Bonen zijn er in allerlei soorten, dus er is altijd genoeg keuze! Alle soorten peulvruchten zijn aan te raden om in je dieet te verwerken. Kikkererwten bijvoorbeeld! Daar kun je dan weer goede hummus van maken.

Een tofupers om tijd te besparen

Als je geen dierlijke producten eet, is de kans best aanwezig dat je regelmatig tofu eet. Wij snappen dit volkomen, tofu is ook erg lekker. Maar het is alleen lekker als je het op de juiste manier bereidt. Om tofu lekker knapperig te krijgen, moet je eerst al het water eruit weten te krijgen. De perfecte tool hiervoor is een tofupers. Dit is super handig om te hebben, want het bespaart je een hoop tijd. Tijd die je anders zou gebruiken om een stapel boeken bovenop je tofu te balanceren.

Plantaardige vervangers voor zuivel

Een plantaardige melk is onmisbaar in een vegan keuken. Waar moet je anders je iced latte mee maken in de ochtend? Voor veel recepten is het hebben van een plantaardige melk essentieel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende soorten baksels. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten plantaardige melk. Allemaal hebben ze een andere smaak en zijn ze goed voor andere dingen. Wat je ook nodig hebt, daar is een melk voor.

Een airfryer voor al je favoriete tofugerechten

Tot slot is een airfryer een echte essential. Je kunt er vrijwel alles in maken. Vooral voor tofu, tempeh en andere vleesvervangers is een airfryer top. Hiermee maak je alles lekker knapperig zonder dat je het hoeft te bakken in veel olie. Het is dus niet alleen een makkelijkere optie, maar ook een gezondere optie.