Is ‘component cooking’ beter dan meal prep?

Eten door Maya Luz

Heb jij ooit weleens geprobeerd om te meal preppen? In theorie is het super handig. Je hebt alvast eten klaarliggen waardoor jij in je drukke avonden niet meer hoeft te koken. Ideaal toch? Niet helemaal. Er is een alternatief: 'component cooking'. Dit moet je erover weten.

Lees ook: Zo kun je zelf het heerlijkste citroenijs maken

Wat is component cooking?

Competent cooking is een kookmethode die iets weg heeft van meal prepping. Bij meal prepping maak je meerdere verschillende maaltijden klaar die je gedurende de week kunt eten. Dit is heel handig maar heeft ook nadelen. Zo worden je gebakken groentes minder knapperig en kan je het gevoel hebben dat je steeds hetzelfde eet. Component cooking geeft je de voordelen van meal prep, maar zonder de nadelen. Het idee is dat je ervoor zorgt dat je meerdere ingrediënten in huis hebt die je kunt toepassen op veel verschillende manieren en dat je ervoor zorgt dat deze geprept zijn voor je volgende maaltijd. Zo kun je alles bijvoorbeeld alvast gesneden hebben zodat je het alleen nog maar hoeft te bakken. Component cooking is dus niet alleen handig, maar is ook wat creatiever. Je kan jezelf ook verschillende opties geven zodat je maaltijden samen kunt stellen waar je echt enthousiast van wordt.

Component cooking kun je doen met allerlei verschillende ingrediënten. We raden aan om altijd een aantal opties in huis te hebben van verschillende voedselgroepen. Denk hierbij aan groente, proteïnebronnen en koolhydraten. Je kan bijvoorbeeld ook sausjes maken die je op verschillende manieren kunt toepassen. Wij zetten een aantal handige ingrediënten voor je op een rijtje.

Pesto

Pesto is een saus die je op super veel manieren kunt gebruiken. Je kunt het door je pasta doen maar ook door salades, over geroosterde groenten of op een broodje. Je kan het natuurlijk zo in de winkel kopen, maar het zelf maken is ook erg lekker. Ditzelfde principe werkt ook met andere sauzen.

Rijst

Met rijst kun je van alles maken. Het is een super handig ingrediënt om in huis te hebben want je kan er een hele maaltijd omheen bouwen. Kies bijvoorbeeld een lekkere proteïnebron zoals tofu of vis en combineer dit met lekkere geroosterde groente. Gooi je favoriete woksaus er doorheen en je bent klaar! Ideaal voor component cooking dus.

Hardgekookte eieren

Eieren zijn een makkelijke proteïnebron om aan je eten toe te voegen. Je kunt aan het begin van de week een aantal eieren koken en deze bewaren om toe te voegen aan maaltijden. Denk aan broodjes, salades of ramen. Handiger dan dit wordt het voor component cooking niet.

Voorgesneden groente

Tot slot raden we altijd aan om je groenten alvast te snijden aan het begin van de week. Zo hoef jij hier geen tijd meer in te steken voor als je gaat koken. Je hoeft ze nu alleen nog maar in de pan te gooien! Je kan dit ook doen met knoflook. Hak dit fijn en doe dit in de vriezer. Zo heb je snel een portie knoflook om door een maaltijd te gooien wanneer je hier zin in hebt.