Waarom we soms een beetje geobsedeerd zijn door de exen van onze partners

Relaties door Claire

Heb jij soms ook het gevoel dat je alles wil weten over de ex(en) van je partner? Wie waren zij? Wat was de reden dat het uitging? Welke rol speelden zij in de relatie? Waarom hielden ze zo erg van diegene? Heb jij deze vragen? Je bent niet de enige. Dit is waarom we soms zo geobsedeerd zijn door de exen van onze partners en hoe je een grens trekt voor jezelf.

Lees ook: Wat vinden we van leeftijdsverschillen in relaties?

Geobsedeerd door ex

Je bent niet de enige die bijna geobsedeerd is door de exen van je partner. Het is belangrijk om te benoemen dat het niet allemaal om jaloezie en onzekerheid gaat, het is vaak vooral gebaseerd op nieuwsgierigheid. Door het ondernemen van een beetje onschuldige digitale verkenning verzamel je ook wat nieuwe informatie over je partner. Ook krijg je misschien bewondering voor degene met wie onze partner eerder een relatie had. We voelen ons namelijk meer tot onze partners aangetrokken als ze wenselijk zijn geweest voor andere mensen. Als je partner een aantrekkelijke ex heeft, heeft dit een positieve invloed op onze eigen beslissing om bij hem of haar samen te zijn. Sla er alleen niet in door.

Voorbij onschuldige nieuwsgierigheid

In een tijd van social media is het makkelijk om informatie op te zoeken van iemand. Je ziet soms waar ze wonen, op welke school ze hebben gezeten, waar ze werken en welke vrienden ze hebben. Daar moet je goed mee omgaan en niet te ver in gaan. Je wil tenslotte niet als een stalker overkomen, toch? Al is het bijna genormaliseerd om alles maar van de ander op te zoeken, uiteindelijk bereik je er niks mee en brengt het misschien ook onzekerheid en angst met zich mee. Dat wil niemand.

Geen gewoonte

Het controleren van de exen van je partners is dus eens interessant en leuk, maar het moet geen gewoonte worden. Je hebt er namelijk geen controle over. Je hebt geen toegang tot het account om die foto van je partner en ex van vier jaar geleden te verwijderen. Als dat je triggert, blijf er dan beter van weg. Vooral als je merkt dat je steeds aan de exen denkt, hun social media blijft opzoeken, je zorgen maakt en jezelf met hen vergelijkt, je heel erg jaloers voelt, je partner verbiedt contact met hen op te nemen of zelf probeert contact met hen op te nemen, is het goed om even bij jezelf na te gaan waarom dit gebeurt. Met als uitstekende oplossing: communicatie.

Communicatie

Zoals velen dat zeggen over de basis van een sterke relatie, is het belangrijk om te blijven communiceren met elkaar. Ga met je partner in gesprek en spreek uit wat je moeilijk vindt of de angsten die je hebt. Zo lossen jullie het samen op. Mocht dit niet helpen, dan zijn er altijd organisaties die ondersteuning bieden.