Wat vinden we van leeftijdsverschillen in relaties?

Relaties door Claire

Je hoort soms verhalen van relaties waar grote leeftijdsverschillen bestaan. Een vrouw van 40 jaar die verliefd wordt op een man van 25 jaar of juist andersom. Het is een interessant onderwerp met de vragen: wat is acceptabel en waarom? En doet leeftijdsverschil ertoe in een relatie?

Leeftijdsverschillen zijn niets nieuws

Relaties met een leeftijdsverschil zijn niets nieuws. Van Cleopatra VII en Julius Caesar met een leeftijdsverschil van 30 jaar tot een verschil van 12 jaar tussen koning Charles en prinses Diana. Ook nu zie je het veel bij beroemdheden. Denk aan de relatie tussen Billie Eilish en Jesse Rutherford (die inmiddels uit is) en zangeres Cher, die een relatie had met de veertig jaar jongere man en muziekproducent Alexander Edwards. Hier was bezorgdheid, maar ook kritiek op.

Meer op Instagram

Vooroordelen

In een relatie met groot leeftijdsverschil ontstaan binnen de relatie niet alleen problemen, ook de omgeving heeft er wat op te zeggen. De reacties en oordelen zijn vaak opvallend en triest. In de samenleving wordt het als "normaal" gezien dat een man een relatie heeft met een vrouw die een paar jaar jonger is en afgekeurd als het andersom is. De mannen worden 'golddigger' en ‘sugar baby' genoemd, terwijl vrouwen die met een jongere man daten, bestempeld worden als een 'cougar' die op zoek is naar een 'boy toy', een 'wiegendief' of een 'M.I.L.F.' (afkorting voor Mother I('d) Like to Fuck; een seksueel aantrekkelijke moeder). Het verschil moet er zijn…

Problemen binnen relatie

In relaties waar er een opvallend leeftijdsverschil is tussen partners, bijvoorbeeld tien jaar of meer, zijn er in de praktijk meerdere problemen waarmee het paar te maken krijgt. Uit onderzoek blijkt dat hoe meer je scheelt in leeftijd, hoe groter de kans is dat je uit elkaar gaat. Dit is al te zien bij een jaar verschil, dan is de kans op een scheiding drie procent hoger dan bij mensen van gelijke leeftijd, bij verschil van vijf jaar vergroot je het risico tot achttien procent. Is een geliefde tien jaar ouder dan de ander, dan loop je 39 procent meer kans. Toch hoeft een leeftijdsverschil niet het einde van je relatie te betekenen.

Andere levensfase

De relaties hebben een kans van slagen, maar zijn moeilijker vol te houden dan relaties met een kleiner leeftijdsverschil. Met als belangrijke reden: de levensfase. Dit verschilt zo veel van elkaar dat er andere prioriteiten en levensdoelen zijn waarnaar gestreefd wordt. De jongere partner denkt misschien aan het stichten van een gezin, terwijl de oudere partner deze fase al heeft meegemaakt en daar niet meer op zit te wachten. Ook zijn er misschien financiële verschillen wat voor problemen zorgt.

Zorgen maken?

Deze inzichten en cijfers hoeven niet gelijk te betekenen dat het niet werkt wanneer je veel jaar met iemand scheelt. Het is vooral belangrijk dat je veel gemeen hebt en dat jullie karakters bij elkaar passen. Ga met iemand met dezelfde interesses, heb respect voor elkaar en wees vooral gelukkig met de ander. Dat is het allerbelangrijkste.

Lees ook: Dit is wat je moet doen wanneer je je gaat irriteren aan alle dingen die je partner doet

 

Meer op Instagram