Dit is wat je moet doen wanneer je je gaat irriteren aan alle dingen die je partner doet

Relaties door Maya Luz

Je partner kan je soms irriteren. Dat is heel normaal binnen een relatie. Maar wanneer jij je begint te irriteren aan alles dat ze doen, is er misschien meer aan de hand. Dit is wat je in die situatie het beste kunt doen.

Lees ook: Dit zijn de dingen die je nooit moet doen wanneer je partner je irriteert

Neem even afstand

Een van de mogelijke oorzaken van constante irritatie is dat jullie misschien te veel op elkaars lip zitten. Je voelt je lichtelijk claustrofobisch door hun constante aanwezigheid en dat gaat irriteren. Dit betekent niet dat er iets mis is met jullie relatie. Maar dit betekent wel dat het misschien goed is om even wat ruimte op te nemen. Geef jezelf even wat ademruimte door een beetje afstand te nemen van je partner. Doe dit niet zonder het te communiceren naar je partner, anders kunnen ze gaan denken dat ze iets verkeerd hebben gedaan.

Zoek de oorzaak van het probleem

Is op elkaars lip zitten niet de oorzaak? Dan is er iets anders aan de hand. Je kan bijvoorbeeld last hebben van stress of andere onderliggende frustraties hebben binnen de relatie. Wanneer je merkt dat er sprake is van irritatie, kun je het beste eerst nadenken over hoe dit komt. Voordat je het probleem op kunt lossen, moet je eerst weten waar de oorzaak ligt. Je kunt een probleem altijd beter oplossen door de oorzaak aan te pakken in plaats van het gevolg.

Praat erover met je partner, zonder met een vingertje te wijzen

Nu je weet wat de oorzaak is, kun je hierover praten met je partner. Irritatie is een lastige emotie om te communiceren zonder met een vingertje te wijzen. Maar het is belangrijk om dit wel te proberen. Vermijd uitspraken die beginnen met 'jij doet' of 'jij bent'. Geef aan welk gedrag of welke omstandigheden je irriteren, maar betrek dit op jezelf. Praat dus over 'ik voel'. Hierdoor kan je partner zich makkelijker in jou verplaatsen.

Denk na over of de relatie nog wel werkt

We weten dat dit geen leuke realisatie is om te hebben, maar als je je constant aan je partner ergert, kan dit komen doordat de relatie niet meer werkt. De problemen binnen jullie relatie beginnen zich op te stapelen en hierdoor irriteer jij je aan alles. Ze hoeven maar adem te halen en je begint je al te irriteren. Als je geen enkele oplossing ziet voor het probleem, ligt het misschien aan de relatie als geheel. Het is pijnlijk, maar negeer dit vooral niet. Je bespaart jezelf en je partner een hoop pijn en tijd als je eerlijk bent over hoe je je voelt. Wie weet valt de relatie nog te redden, maar als dit niet kan is het misschien beter voor jullie allebei.