5 tekenen die vertellen dat je mentaal niet lekker in je vel zit

Psyche & spiritualiteit door Anne-Fleur

Iedereen heeft weleens een off day, dat is helemaal niet zo gek. Merk jij dat dingen je de laatste tijd allemaal wat veel worden? Dan kan het zijn dat je in een periode zit, waarin je mentaal niet lekker in je vel zit. Je lichaam probeert dit met verschillende signalen aan te geven, maar soms worden deze tekenen makkelijk opzij geschoven. We hebben 5 signalen dat je mentaal niet lekker in je vel zit voor je op een rijtje gezet.

Tekenen dat je niet lekker in je vel zit

Wanneer je merkt dat je niet goed in je vel zit, probeer je er natuurlijk alles aan te doen om je wel weer optimaal te voelen. Je mentaal niet lekker voelen hoeft niet altijd ernstig te zijn, maar het is ook niet bedoeling dat het maandenlang doorsuddert. Het is daarom belangrijk om te weten wat voor signalen jouw lichaam je geeft wanneer je mentaal er niet goed bij zit. Hier zijn ze.

1. Je bent steeds overwhelmed

Heb je het gevoel dat alles, maar dan ook alles te veel is voor je? Je to do-lijstjes lopen over, de boodschappenlijst wordt alsmaar langer en je moet ál je vriendinnen nog terug appen. Het lijkt alsof je nooit rust kan hebben en dat laat je flink overwhelmed voelen.

2. Je slaapt slecht

Een ander teken dat je niet lekker in je vel zit, is het hebben van slaapproblemen. Je kan slecht in slaap komen, 's nachts lig je te woelen en 's ochtends word je onuitgerust wakker. Je brein maakt voor jouw gevoel overuren en niks lijkt het te kunnen stoppen.

3. Je hebt een kort lontje

Ben jij normaal gesproken een relaxt persoon die eigenlijk alles goed vindt, maar heb je nu het kortste lontje dat je ooit gehad hebt? Dan kan dat een teken zijn dat je niet goed in je vel zit. Je lichaam is waarschijnlijk gefrustreerd van alles wat er gaande is, waardoor je snel tegen mensen (die eigenlijk niets fout doen) uitvalt.

4. Je vergeet veel

Of het nu afspraken, verjaardagen of de tijd is, wanneer je je mentaal niet oké voelt, vergeet je veel dingen. Je lichaam en brein kunnen het allemaal even niet meer aan, waardoor je onbelangrijke, maar ook belangrijke dingen snel vergeet.

5. Je vindt dingen niet meer leuk

Al die hobby's die je eerder had, daar heb je nu geen zin meer in. Een avondje uitgaan met vriendinnen geeft je even geen plezier meer en ook een date night met je lover sla je liever over. Dingen die je normaal gesproken altijd geweldig vond, staan nu even op de back burner. Logisch, want je hoofd loopt he-le-maal over.

Hulp vragen

Herken jij jezelf terug in bovenstaande punten? Schroom dan niet om om hulp te vragen. Of het nu bij je vriendin, moeder of huisarts is. Het is niet erg om een break te moeten nemen en even back to basic te gaan. Je (mentale) gezondheid gaat altijd voor. Take care!