Joost Klein smeekte om hulp: gevecht tegen trauma's en geestelijkegezondheidszorg

Media door Alyssa

Op het eerste gezicht lijkt het leven van Joost Klein, die Nederland vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival in Malmö, een sprookje. Maar achter de schermen heeft Joost Klein veel verdriet meegemaakt. Op slechts 26-jarige leeftijd heeft hij namelijk al veel tegenslagen moeten overwinnen.

Professionele hulp

Een van die tegenslagen was de zoektocht naar professionele hulp voor zijn trauma's. Joost was getraumatiseerd door alle ellende die hij had meegemaakt, maar het vinden van hulp bleek een uitdaging op zichzelf. "Ik was al maanden aan het mailen en bellen, maar je komt op een wachtlijst terecht die steeds langer wordt," vertelt Joost aan weekblad Story.

Geen woord over privéleven

Zelfs degenen die dicht bij Joost staan, zoals vriend Johan Vlemmix, waren verrast doordat Joost eigenlijk nooit over zijn privéleven praat. "Tot een paar jaar terug kwam hij veel bij mij thuis", herinnert Johan zich. "Ik hielp hem en zijn vrienden bij het maken van videoclips. Het was een feest om met hem in een ruimte te zijn. Maar over zijn privéleven sprak hij nooit, helemaal niets!"

Overleden ouders 

Inmiddels is bekend dat Joost zijn beide ouders op jonge leeftijd verloor. Deze twee gebeurtenissen zijn natuurlijk een ontzettende klap geweest, waar hij op twaalfjarige leeftijd mee werd geconfronteerd. Deze ervaringen vormden de basis van zijn emotionele reis, die hij openhartig deelt in zijn muziek.

Opnieuw een donkere periode voor Joost Klein

Hoewel Joost zijn leven weer op de rails kreeg, belandde hij enkele jaren geleden opnieuw in een donkere periode. Hij zocht hulp, maar vond het moeilijk om de juiste ondersteuning te krijgen. Uiteindelijk vond hij een uitweg bij het Trauma Centrum Nederland, waar hij leerde om zijn trauma's te verwerken.  "Je kunt daar heel specifiek op bepaalde trauma’s ingaan, je kiest een of twee trauma’s alsof het Pokémon-kaarten zijn en bespreekt die. Heel heftig. In zo’n centrum krijg je bijvoorbeeld lichaamstherapie en EMDR. Sindsdien snap ik het woord 'verwerken' pas", deelt Joost.

Lees ook: Joost Klein deelt ontroerende boodschap aan overleden ouders voor Eurovisiesongfestival