7 Facebook-statussen die verboden moeten worden

Media door Fleur

Facebook: het is handig voor verjaardagen onthouden en oproepjes delen. Maar mén, wat komt er een meuk aan updates voorbij. Bij de volgende soorten Facebook-statussen klikken we gelijk op de snooze-button. 

facebook statussen

Lees ook: De meest misselijkmakende koosnaampjes

1. De ‘Ik ben zo zie-hie-hiek’-status

Kijk. Dat we af en toe minder weerstand hebben en een bacil of wat vangen, is logisch. Maar dat betekent niet dat iedere snottebel op Facebook moet. Helaas denken veel mensen daar anders over. Zij grijpen iedere tinteling, ieder kuchje en ieder trillend ooglid aan om te verkondigen hoe erg ze eraan toe zijn. “Vandaag weer doodziek, joh. Nu trilt m’n ooglid weer nét nadat ik mijn neus gesnoten heb. Houdt het nou nooit op?” Wanneer je na tachtig van dit soort updates in één week voorzichtig in een reactie oppert of het niet tijd is om naar de dokter te gaan, krijg je een vinnig: “Ik ben gewoon niet lekker, dat mag toch wel?!” terug. Godzijdank is het Aandachtsvirus niet via je scherm overdraagbaar.

2. De ‘Ik ben zó verdrietig, maar ik zeg niet wat er is!’-status

Facebook is voor delen. Nu is niet alles van de daken te schreeuwen, maar áls je het dan doet, doe het dan ook goed. Dus als je hart is gebroken, je op staande voet ontslagen bent of je hamster is overleden… nou ja, als er iets is, noem het dan gewoon bij de naam. Met cryptische statussen als “The end of an era” en “What goes around comes around” en “Vandaag ging een stukje in mij dood” kunnen we niet zoveel. Dus vragen we onder de status altijd even wat er aan de hand is. En niets, maar dan ook niets is irritanter als zij er dan een “Dat ga ik niet zeggen, want dat is privé” onder tikt. For crying out loud, knal het dan lekker in je Moleskine!

via GIPHY

3. De ‘TMI!’-status

Anderen zijn juist té open, ze zien Facebook als een soort… openbaar dagboek. Ze delen er álles mee. Foto’s van hun verjaardag en vakantie-updates, maar ook intieme plaatjes. En dan hebben we het niet over dé zoen na het jawoord of het moment waarop mama haar pasgeboren grote liefde in haar armen houdt. Nee, we praten hier over updates à la: “Vannacht weer iets te wild gedaan, kan nog steeds niet lopen” en: “Heerlijk dat ik na wekenlange verstopping weer kan poepen. Ga zo ook weer even lekker.” We kunnen een hoop hebben, echt, maar we hoeven niet te weten wanneer je je gassen loslaat of tekeer gaat in de slaapkamer.

4. De ‘Lóve my life!’-status

Nederlanders staan erom bekend enorm te kunnen zeuren. Nu hebben we daar een hekel aan, maar een blij ei tussen je vriendenlijst is ook niet alles. Hoe je dat ei herkent? Al-les wat diegene meemaakt, is gaaf. Van een toiletbezoek (“Lekker parfummetje van Rituals op het toilet gezet; looove my life!”) tot aan de gang naar de supermarkt (“Supermooie boom op weg naar de supermarkt tegengekomen; looove my life!”). We zijn helemaal voor de positive vibes, maar je kan het ook overdrijven.

via GIPHY

5. De ‘Like & share!’-status

Hij staat op vijf, maar als je ‘m liever op één zet, kunnen we dat goed begrijpen. Want állemachtig, wat is de ‘Like & share!’-status een stuk verdriet. Je hele tijdlijn wordt ondergekliederd door winacties door tante Toos, en waarom? Omdat ze een Creuset-pannenset wil winnen, gierig is geworden voor een Xenos-cupcakeset of zo nodig een weekendje naar het Zwarte Woud moet. En het állerergste? Het werkt. Ook Toos’ vrienden klikken op het duimpje en zo verspreidt de Etos-jasmijn douchegel zich als een malle door den Nederlanden. Weet je wat? Je kóópt die gel gewoon wel.

6. De 'No shit, Sherlock!'-status

Er zijn altijd mensen in Facebook-land die niet enorm veel te vertellen hebben. Daarom schrijven ze maar op dat ze een boterham met appelstroop eten, hun Noorse boskat net hebben geborsteld of geknoeid hebben met de zelfbruiner. Denk je dat het niet erger kan? Heus wel. Moet je maar eens kijken met wat voor nuttige info mensen komen als het buiten sneeuwt. Bij twee vlokken wordt je tijdlijn overladen met berichten dat het... ja, sneeuwt! Superlief dat iedereen het even zegt, want je hebt zelf geen ramen!

7. De 'Nooit van Google gehoord'-status

Onder het mom van 'durf te vragen' knallen we zonder schaamte gênante vragen het internet op. Geeft niks, dat moet gewoon kunnen. Domme vragen bestaan niet, zeggen ze. Alhoewel, als Gerda op haar Facebook-wall of in een #dtv groep vraagt naar de dichtsbijzijnde supermarkt of waar Wim-Lex en Maxima wonen, dan denken wij alleen maar 'GOOGEL HET!'.

via GIPHY

Lees ook: Deze 40 ouderwetse scheldwoorden mogen van ons een comeback maken