5 dingen waar je echt mee moet kappen op WhatsApp

Media door Fleur

WhatsApp: het is handig, snel en het kan retegezellig zijn. Sommige mensen hebben alleen niet zo door dat het communicatiemiddel niet overal geschikt voor is. 5 dingen waar je écht mee moet kappen op WhatsApp!

Lyrisch ben je over WhatsApp: gratis berichtjes sturen naar alle mensen die je kent (als je internet hebt), wie wil dat nou niet? Als je de volgende dingen doet, kunnen we ons voorstellen dat er mensen zijn die een hekel aan het communicatiemiddel hebben. Daarom: 5 big no-no's als je op WhatsApp zit.
 


1. Voor ieder wissewasje appen
Natuurlijk, we snappen dat WhatsApp een handig communicatiemiddel is. Je kunt vanuit de file namelijk zó doorgeven dat je lover nog even voor wat sojabonen naar de supermarkt moet. Maar juist het makkelijke van WhatsApp, is meteen ook het lastige: mensen sturen te pas en te onpas berichten. Van: “Hoihoi, ben je ook zo blij dat het sneeuwt?” tot: “Ik heb toch zo’n lekkere tandpasta gekocht, echt gek dat niemand me vertelde dat-ie bestond.” Ja. Luister. Het is oké om af en toe een shout out te doen, maar als je van plan bent steeds iedereen te laten weten met welk waspoeder je je wikkelvesten wast, kun je beter met ze in één huis gaan wonen. 
 
2. Eén zin in tachtig berichten appen
Op WhatsApp hou je je berichten graag een beetje kort. Sommige mensen nemen dit heel serieus en appen daarom maar één woord per bericht, zodat je rustig de tijd hebt om de woorden in je op te nemen. In plaats van: “Hoi, kun je mijn snuggie morgen bij de kleermaker ophalen? Ik heb al betaald, dus je hoeft je portemonnee niet mee te nemen. Thanks! XX”, krijg je:
 
“Hoi.”
“Kun je mijn snuggie morgen ophalen?”
“Bij de kleermaker.”
“Ik heb al betaald.”
“Dus je hoeft niet je portemonnee mee te nemen.”
“Thanks!”
“XX.”
 
Don’t.
We krijgen namelijk
Tachtig meldingen van berichten
Terwijl
Je maar één ding wilt zeggen.
 
3. Serieuze zaken bespreken
Voor sommige dingen is Whats to the App niet geschikt, ya all. Maar echt. Zo is het niet handig om serieuze gesprekken via dit communicatiemiddel te houden. Waarom niet? Omdat sommige dingen zich niet vluchtig af laten handelen. Zeggen dat je twijfelt aan je relatie, vurrrkering vragen, melding doen van een hardnekkig chlamydiaatje of iemand condoleren: bel effe op, stuur een kaartje of brief, spreek af. Want echt: je kunt je er ook te makkelijk vanaf maken. Hou WhatsApp dus lekker voor je halfje wit en vergeten hoestbonbons.
 

 
4. Een shitload aan smileys gebruiken
Leuk aan WhatsApp: de smileys. Minder leuk aan WhatsApp: de smileys. Want je kunt ook overdrijven. We communiceren al minder écht met elkaar door den Twitters, Facebook en 55 andere platformen die er zijn, dus als we nu ook nog met poppen, blommen en bijen tegen elkaar aan gaan lullen, wordt het wel tamelijk awkward. Een zin als: “Ik kan niet mee uit, ik moet werken morgen” hoeft dus echt niet te bestaan uit ‘huilende smiley-cola-bed-kantoorgebouw’. Tenzij je überhaupt niet met woorden communiceert (en dan snappen we dat je niet mee uit wilt).
 
5. Zeuren dat we niet of te laat reageren
We moesten al een beetje huilen om de ‘laatst gezien’-functie op WhatsApp, maar sinds de blauwe vinkjes zijn we helemaal de lul. Door die venijnige dingen hebben we nu al meer ruzie gemaakt met le boyfriend dan in vijf jaar en zijn we uitgesloten van deelname aan het jaarlijkse familiediner. Daarnaast vraagt ongeveer 17 op de 20 vrienden waarom we na al die jaren het contact hebben verbroken. Waarom dit allemaal is? We hebben niet gereageerd op hun berichten, terwijl we ze wél gelezen hebben. Nóg gekker: het bericht was om 11.26 uur gestuurd en we kamen 11.38 uur online en zeiden toen nog steeds niks en o my god de vriendschap is overleden, dat moet wel. Oké, vooruit, nog één keer dan: als je per se antwoord wilt, bel dan. Dat is niet zo tof en trendy en dergelijke, nee. Maar wel sneller. De enige vinken waar sommige mensen namelijk om geven, zijn slavinken.

Wat vind jij irritant aan WhatsApp?