De 5 irritantste Facebook-gebruikers

De maatschappij door Petra
Erger jij je soms ook groen en geel aan bepaalde Facebook-gebruikers? Het knappe duckface popje, de iets te trotse ouder, de overfanatieke dagdoornemer, de negatieve aandachtsslurper en de heldhaftige goeddoener. Hier komen ze!

Het Duckface Popje

Tuitende lipjes á la duckface zijn dit typje niet vreemd. Het liefst poseert ze haar lichaam altijd in hetzelfde standje voor de camera. Zwoele intense blikken spatten van je beeldscherm af. Op geen enkele foto is iets van een imperfectie te zien. Geen pukkel. Geen rimpel. Het lijkt wel of elke foto door een ingehuurde fotograaf is gemaakt die precies het goede moment wist vast te leggen. Ze heeft nooit last van half dichte ogen (omdat ze net even moest knipperen of toevallig al een glaasje bubbels op had) of last van een stuk spinazie tussen haar tanden (omdat ze net een spinazie zalmschotel heeft verorberd en nu met een brede lach op een onaangekondigde foto moet). Als je alle 589 foto?s van haar gehad hebt voel je je licht misselijk. Bleghhh. Kan er hier iemand pleeeease even ?normaal? doen?


De Trotse Ouder

Herkenbaar aan de profielfoto. Daar staat geen close up van de moeder, maar van haar kind. Dit typje houdt je dagelijks op de hoogte van de eerste woordjes van het kind, de eerste stapjes en de vijfhonderdste poepluier. Alles wat het kind doet is natuurlijk ?adorable? en ?te cute? voor woorden. Je timeline wordt gebombardeerd met foto?s en kreten als: ?Vandaag kan Esmee voor het eerst een staartje dragen!? (Kan iemand even vertellen dat zo?n vlassig palmboompje met twee haren écht geen gezicht is?!). We vinden je kind hartstikke geweldig hoor. Maar we zijn geen vrienden met je geworden om te kunnen beoordelen of je kind de mazelen heeft of dat het gewoon last heeft van huiduitslag. Ga naar de huisarts en val je Facebook-vrienden er niet mee lastig.  
 
De Dagdoornemer
Helaas neemt deze Facebooker de vraag: 'Wat ben je aan het doen?' iets te serieus. Alles maar dan ook álles wordt maar te pas en te onpas op Facebook geknald: ?Ik heb vandaag motorrijlessen en daarna ga ik naar een vriendin lekker bijkletsen en dan hoop ik nog wat tijd te hebben om wat bruine bonen te kopen. Want ik ga bruine bonensoep eten vanavond, dat is mijn lievelings. En dan ga ik na het eten even mijn moeder bellen want die ligt nog steeds in het ziekenhuis met een nekhernia. Ohja, niet vergeten om die ene brief te posten en om even langs de Zeeman te gaan want ik heb nieuwe sokken nodig.? Boooorrrring!


De Negatieve Aandachtszoeker

?Wat een vreselijke dag!? ?Soms weet ik het ff niet meer?? ?Moeilijke tijden, houd me in gedachten?? Zucht, steun, hijg, kreun. Van die mensen die alleen maar vaag negatief kunnen zijn en daarmee reacties willen uitlokken van anderen. Hoe was je dag dan? Wat is er gebeurd? Waarom weet je het ff niet meer? Hoezo moeilijke tijden? Wees niet zo mysterieus en zeg gewoon what?s up. Of bewaar liever je klaagzang voor je dagboek.
 
De Heldhaftige Goeddoener

?Sign this petition! Stop nu de massale insektenafslachting in Afrika. Mensen doe het nu! Het kost maar één minuut van je tijd!? Eén minuut van mijn tijd? Weet je wat ik met een minuutje van mijn tijd kan doen? Belangrijkere dingen, zoals nagels lakken. Voor alle sociale goeddoeners, de chronische re-posters met hun morele onderschriften: wij weten heus wel dat je het alleen maar doet om jezelf een goed gevoel te geven. En niet te vergeten: de rest een slecht gevoel. Ga een marathon lopen voor het goede doel en ik sponsor je.
 
Lees ook de vorige edities van De 5!