De grootste nadelen van social media

De maatschappij door Esther

Waarschijnlijk behoor je tot de generatie die is opgegroeid met internet. Massaal maakten we als tieners onze accounts aan op ICQ en MSN om uren te chatten. En het gaat steeds verder. Toch kent het ook nadelen.

Het sociale aspect wordt op internet steeds belangrijker. Het liefst laten we iedereen de hele dag door weten wat we doen en waar we zijn, met bijbehorend beeld. Ondanks dat het allemaal zo onschuldig en gezellig klinkt, heeft het uiteraard toch ook wel een paar niet te onderschatten nadelen..

1. Frustraties? Gooi maar op Facebook!

Het lijkt misschien verleidelijk om op Twitter te gooien dat je je baas een enorme klootzak vindt omdat hij je voor de derde keer deze week heeft over laten werken of om over een collega te roddelen op Facebook. Toch is het goed om je te beseffen dat het niet handig is om informatie op internet te verspreiden die nog wel eens tegen je kan gaan werken. Mocht je baas er ooit achterkomen dat jij het niet zo nauw neemt met dit soort dingen, dan kan dat je wel eens je baan kosten. Je zou de eerste niet zijn!

Zo ontsloeg Virgin Atlantic dertien leden van het boordpersoneel omdat ze een aantal dingen over de luchtvaartmaatschappij hadden gezegd die niet heel handig waren. Ze typten op elkaars Facebook-wall denigrerende opmerkingen over de passagiers en de vliegtuigtoestellen. Ook verspreidden ze geruchten over de mogelijke aanwezigheid van kakkerlakken aan boord van de vliegtuigen.â?¨En dan sta je opeens op straat met je goede gedrag en een slechte reputatie rijker.

2. Al een jaar niet gezien, toch op de hoogte.

Vrienden die je eigenlijk al lang uit het oog verloren bent, hou je via social media toch nog een beetje bij je. Maar daar schuilt ook juist het gevaar in, want het is erg verleidelijk om veel minder persoonlijk contact te hebben met mensen. Je ziet op Twitter ook wat ze in het weekend gedaan hebben en hoe hun vakantie was. Voor lang niet iedereen gaat het op, maar voor sommige mensen is het verleidelijk om zich steeds meer binnen op te sluiten omdat hun computer ze toch alle toegang tot de buitenwereld verschaft die ze nodig hebben.

3. Ruzies en onduidelijkheden

Heeft iemand ergens een reactie achtergelaten die niet klopt? Dan wijs je hem gewoon even terecht met de melding dat hij een dumb fuck is. Onbeschofte dingen waarbij je het anders niet in je hoofd zou halen om het tegen iemand te zeggen, kun je er op internet makkelijk uitgooien. Het is toch anoniem dus wat kan jou het schelen? Zo’n geldende norm maakt het er al met al niet erg veel gezelliger op het web, helaas kan niet iedereen ermee omgaan!

4. Het is verslavend

Last but not least is het voor veel mensen erg verslavend. Van sommige twitteraars zie je zo veel berichtjes voorbij komen dat je je afvraagt of ze nog wel tijd hebben om normale dingen te beleven. Als je jezelf erop betrapt dat je in gezelschap met mensen alleen maar met je telefoon in je handen zit om dingen te delen op Facebook, Twitter en Flickr dan weet je dat je niet goed bezig bent.

Er is zelfs al een naam voor een Social Media-verslaving. Treurig maar waar, het heet Friendship Addiction. Ongeveer 10 procent van de bevolking zou gevoelig zijn voor deze verslaving. Mensen die hieraan lijden, hebben de dwangmatige neiging om iedere dag nieuwe vrienden toe te voegen aan hun eigen sociale netwerk. Lukt dit niet, dan gaan deze mensen ander buitensporig gedrag vertonen. Net zoals alcoholisten uit de kroeg zouden moeten blijven, kunnen deze ‘vriendenverslaafden’ zich volgens expert David Smallwood beter niet meer vertonen op sociale netwerken.

Kortom: social media is zeker een verrijking van het leven, maar geniet met mate! ;-)

Hoe verslaafd ben jij aan social media?