Wil je overstappen naar plantaardige melk? Dit moet je weten over alle verschillende soorten

Eten door Maya Luz

Welke melk doe jij in je koffie? Ga je voor koemelk, of toch liever voor een plantaardig alternatief? Voor wie de overstap wil maken naar vegan melk in plaats van dierlijke producten, kan de keuzestress best overweldigend zijn. Er is zo veel keus! Dit is wat je moet weten over de verschillende soorten plantaardige melk.

Lees ook: Het drankje dat smaakt naar gras: waarom is matcha zo populair?

Sojamelk

Sojamelk is de meest bekende plantaardige melk. Dit alternatief voor koemelk is erg vergelijkbaar met het dierlijke product op het gebied van de samenstelling. Het bevat veel proteïne, net als het dierlijke product. Daarnaast worden er ook vaak calcium, vitamine B2 en B12 aan toegevoegd. Als je op zoek bent naar een plantaardig alternatief met vergelijkbare voedingswaarden, is soja dus de beste optie. Op het gebied van smaak is soja romig en lichtzoet.

Havermelk

Drink jij weleens een havercappu? Havermelk is naast soja een van de meest populaire alternatieven voor koemelk. Deze plantaardige melk is rijk aan vezels en vetten, maar ook aan B-vitamines, ijzer en magnesium. Havermelk is lichtzoet van smaak en lijkt qua smaak ook best veel op koemelk. Als je het lastig vindt om de overstap te maken in verband met de smaak, is dit dus een goede optie.

Kokosmelk

Over smaak gesproken, kokosmelk heeft de meest aanwezige smaak van alle plantaardige alternatieven. De smaak van dit alternatief is vol en romig. Dit maakt het perfect voor in desserts, maar ook voor in je koffie. Kokosmelk bevat veel ijzer, magnesium, en zink. Deze melksoort bevat wel wat meer verzadigde vetten dan andere soorten.

Amandelmelk

Amandelmelk is ook een favoriet van velen. Deze melk heeft een milde en lichte smaak die een beetje nootachtig is. Deze melk bevat minder proteïne dan andere soorten, maar ook minder calorieën dan andere soorten. Dit kan voordelig zijn als je graag minder calorieën wil consumeren. Wel is amandelmelk rijk aan mineralen en vitamines E en B2.

Rijstmelk

Rijstmelk is erg vergelijkbaar met amandelmelk in de zin dat het niet erg eiwitrijk is. Dit is de meer zoete variant. Rijstmelk bevat ook wat minder mineralen, maar meer vetten en koolhydraten. Dit maakt het een goed alternatief voor als je graag meer van deze voedingsstoffen binnen wil krijgen.

Cashewmelk

Last but not least hebben we cashewmelk. Dit plantaardige alternatief is licht nootachtig en vooral lekker romig. Op het gebied van voedingsstoffen is cashewmelk rijk aan veel goede dingen. Het is een goede bron van eiwitten, fosfor, magnesium en onverzadigde vetten.