Het drankje dat smaakt naar gras: waarom is matcha zo populair?

Eten door Zara

Het is je vast niet ontgaan dat matcha op steeds meer plekken te verkrijgen is. Dit opvallende, groene drankje wekt nieuwsgierigheid op, maar de smaak ervan wordt vaak omschreven als gras. Waarom is het ineens zo ontzettend populair?

Allereerst: wat is matcha precies? 

Matcha is een groene thee uit Japan, gemaakt van gestoomde en gedroogde theebladeren. De groene, gemalen poeder hiervan wordt opgeklopt met water en kan puur worden gedronken, maar ook met melk.

In tegenstelling tot groene thee, waarbij je de bouillon van theebladeren drinkt, drink je bij matcha ook echt de bladeren. Daardoor is het zo krachtig van smaak.

De smaak is nogal lastig te beschrijven, maar wordt vaak omschreven als: bitter, gras, zeewier, spinazie… De nasmaak ervan is juist zoet en smaakt naar cacao. Als je het wil proberen, kun je dus beter gaan voor een matcha latte. Hierbij wordt de pure, sterke smaak van matcha verzacht en smaakt deze heerlijk zoet.

Lees ook: Dit zijn de beste alternatieven voor koffie

Waarom is het zo populair? 

Matcha heeft vele gezonde voordelen en is een gezonder alternatief voor koffie. Het is de gezondste theesoort die er bestaat. Matcha bevat cafeïne, en in tegenstelling tot koffie geeft het een langdurige en kalme energieboost, zonder de nadelen zoals hartkloppingen en nervositeit.

Hierdoor is het perfect om dagelijks te drinken en kan dit je een boost geven bij het studeren of tijdens werk. Het drinken van matcha maakt je scherper, energieker en is ook nog eens een boost voor je metabolisme. Dat is mooi meegenomen.

Andere voordelen die dit drankje met zich meebrengt, zijn: het verlichten van een opgeblazen gevoel, helpt tegen stress, hydrateert een droge huid. Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn, maar voor wie dit nog niet kent is dit het zeker waard om eens te proberen.