Dit zijn de beste alternatieven voor koffie

Eten door Kyra

Velen van ons beginnen de dag met een kopje koffie en nemen deze vaak meerdere keren op de dag. De meesten weten dat veel koffie niet goed is, maar wat drink je dan? Dit zijn alternatieve drankjes die óók goed voor je lichaam zijn.

Alternatieven voor koffie

Thee

Veel mensen drinken al thee als vervanging van koffie, maar welke thee is nu het beste en wat doen ze voor je lichaam?

Matcha

Matcha zien we steeds meer terugkomen in de koffietentjes. Het is gemaakt van de Camellia sinensis en het hele blad gebruik je bij het maken van matcha. De thee zit vol met antioxidanten, die ervoor zorgen dat je een minder hoge bloeddruk krijgt. Verder zeggen ze dat matcha goed is voor het verliezen van gewicht. Matcha heeft een hoog cafeïnegehalte, dus zeker een goede vervanger!

Chai

Chai betekent thee in het Indiaas. Als je dus ‘chai thee’ zegt, zeg je eigenlijk ‘thee thee’. Het verschil tussen chai en normale zwarte thee is het gebruik van kruiden. Chai bevat veel meer kruiden en diepte dan de gewone zwarte thee. Zowel groene als zwarte thee zitten vol met antioxidanten. Ook zeggen ze dat zwarte thee ervoor zorgt dat je minder hartkwaaltjes oploopt. Voor een heerlijke chai latte voeg je wat melk naar keuze toe.

Rooibos

Voor iedereen die een cafeïne vrije keuze wil, is rooibos de juiste keuze. Deze thee is helemaal vrij van cafeïne, zoals bij koffie wel het geval is en bevat ook geen tannine-antioxidant, die de meeste theesoorten wél bevatten. Dat betekent overigens niet dat er geen antioxidanten in de thee zitten. Over de exacte positieve bijwerkingen van rooibos is niet veel bekend. Het beperkt aantal onderzoek zegt allemaal iets anders. Wél houdt rooibos je geconcentreerd.

Golden milk

Ken je kurkuma al? Het is lid van de gemberfamilie, maar hetzelfde is het niet. De smaak is licht peperig en is aards. Het werkt ontstekingsremmend. Daarnaast is het ook nog eens goed voor het immuunsysteem. Ook dit heerlijke drankje is geheel cafeïne vrij. Mix de kurkuma met melk en je krijgt een heerlijk drankje dat geel van kleur is. Voor een zoetere smaak is het mogelijk om honing toe te voegen.

Citroenwater

Ook dit drankje is goed voor het immuunsysteem. Water met veel citroen is naast verfrissend ook nog eens goed voor het lichaam. De vitamine C die je binnen krijgt, geeft het lichaam een betere weerstand en zorgt ervoor dat wondjes op je lichaam sneller genezen. Naast dat het een goed begin is van de dag, is het ook nog eens makkelijk te maken. Knijp een halve citroen in het glas met water. Voor extra smaak is het mogelijk om meer ingrediënten toe te voegen. Daarbij zijn komkommer en munt populaire keuzes.

Kombucha

Kombucha is een gefermenteerd drankje gemaakt met groene of zwarte thee. Naast de thee bevat kombucha bepaalde bacteriën die het drankje laten fermenteren. Ook gist en suikers voegt men toe aan het produceren van kombucha. Naast dat kombucha, zoals alle andere theesoorten, vol zit met antioxidanten, vind je ook positieve bijwerkingen bij je maag en je spijsvertering. Het fermenteren maakt nieuwe bacteriën die hier goed voor zijn. Het doet dus niet hetzelfde als koffie, maar als alternatief een goede keuze!

Lees ook: Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je stopt met cafeïne