7 alternatieven om je haar te kleuren

Haar door Marleen_S
Om je haar tot in de puntjes perfect te kunnen kleuren hoef je geen schildersdiploma op zak te hebben. En je hoeft er ook niet voor naar de kapsalon. Met deze alternatieven tover jij alle kleuren van de regenboog in je haar.
 
En dat allemaal zonder het gevaar van een groene waas, want alle methodes hieronder zijn helemaal natuurlijk verantwoord. Dus goed voor je haar én je portemonnee. Enne, het gaat bij alle methodes wel om een paar tinten lichter of donker. Wil je een compleet andere kleur, dan kun je het beste gewoon een pakje haarverf kopen of naar de kapper gaan.

Henna

Hét alternatief om je haar te kleuren zonder heftige chemicaliën is henna. In de alternatieve beautywinkels, bijvoorbeeld Lush, verkopen ze speciale hennaverf waarmee je thuis zelf je haar kunt kleuren. Laat je in de winkel goed adviseren over de juiste kleur en koop genoeg henna voor een goede dekking. Bonus: henna is (vaak) niet schadelijk voor je haar, waardoor je er lang van kunt genieten.


Haarkrijt

Wil je liever een feller kleurtje dan het geijkte zwart, blond, bruin of rood? Sinds een aantal jaren is het zogenaamde haarkrijt heel populair. Maar je kunt dit ook heel makkelijk zelf maken. Koop bij de hobbywinkel krijt in je favoriete kleur. Het liefst zonder olie. Maak thuis de punten van je haar nat en wrijf met het krijtje er een aantal keren overheen. Droog het met de föhn en gebruik daarna de stijltang zodat de kleur goed intrekt. Na een wasbeurt is de kleur er zo weer uit.
 
Koffie - voor donkerharigen
Als je gezegend bent met mooie, donkere lokken, maar je het toch graag nog wat diepte wilt geven, dan kun je aan de slag met koffie. Zet een pot sterke koffie en was je haar zoals je het gewend bent. Spoel het daarna nog een keer met de afgekoelde koffie en herhaal dit trucje ongeveer anderhalve week lang. Daarna zul je zien dat je haar meer glanst en het nog dieper van kleur is.
 
Kookwater van aardappelen - voor donkerblond haar
Donkerblond? Als je een beetje huiverig bent om het permanent te laten kleuren, kun je de volgende tip uit grootmoeders tijd proberen. Gooi na het aardappelen koken het vocht niet weg, maar doop hier een kam in en borstel het door je haar. Je donkerblonde haar wordt hierdoor nog donkerder. Laat het wel opdrogen door de buitenlucht voor het beste resultaat.
 
Thee - voor roodharigen
En ook voor de roodharigen onder ons heeft ons oude omaatje een tip. Voor een glanzend effect en voor meer diepte in je kleur kun je jouw haar naspoelen met thee. Het maakt niet uit welke soort (wel het liefste een groene thee), maar pas op met citroenthee.
 


Kamille

Blondines kunnen hun haar het beste bleken met kamille. Een tip die je vaak hoort, is het gebruiken van een citroen, maar daar word je haar gortdroog van. Beter is het om je haar te spoelen met kamillethee of een zelfgemaakt mengsel van kamille (te koop in de betere supermarkten en natuurwinkels) en water. Tip: zeef eerste de kamilleblaadjes eruit voordat je je haar ermee spoelt. 

Dip dye met zwarte thee

Nog steeds razend populair is de dip dye. Bij de kapper is dat vaak redelijk duur om te laten doen, omdat je er een aantal kleuren verf voor nodig hebt. Thuis kun je het heel gemakkelijk zelf doen met zwarte thee. Zet drie kopjes gekookt water klaar en laat de zwarte thee hierin trekken. Doe het zo dat elk kopje een andere 'sterkte' heeft. Dip de punten van je haar eerst in de lichtste thee en werk zo naar de donkerste thee toe. Voor een mooie overloop in de kleuren moet je ervoor zorgen dat de kleuren thee niet al te veel van elkaar verschillen.  

Let op: Probeer thuis niet zelf je haar te bleken met heftige ingrediënten. Laat dit altijd door een professional doen, want de kans is groot dat het mislukt. Je haar oplichten met highlights of een lepeltje citroen kan geen kwaad. Ga alleen niet aan de slag met bleekmiddel.
 
Welk methode zou jij willen uitproberen?