5x plekken waar je terecht kunt voor mentale hulp

De maatschappij door Anjali

Bijna de helft van de volwassenen in Nederland heeft wel eens te maken met mentale problemen. Praten is belangrijk, en bij deze plekken kun je snel terecht.

Gesprekken over mentale problemen

Praten over je gevoelens en gezondheid helpt je bij het verwerken van deze problemen. Je kunt er op deze manier beter mee omgaan en het een plekje geven. Wel is het zo dat de wachtlijsten voor therapie erg lang zijn en je niet altijd de hulp krijg die je nodig hebt wanneer je erom vraagt. Dit is heel erg belangrijk, en bij deze plekken kun je gratis én snel terecht om een gesprek aan te gaan met een professional.

1. 113

Via het nummer 113 kun je gratis en direct praten over gedachten die te maken hebben met zelfmoord. Dit is volledig anoniem en je kunt bellen of chatten met een hulpverlener. Ook kun je je hierbij aanmelden voor online begeleiding van een psycholoog.

2. Alles oké?

Via deze supportlijn kan iedereen tussen de acctien en vijfentwintig jaar anoniem en gratis bellen of chatten met een getrainde professional. Zij zullen naar je luisteren en steun bieden.

3. De Luisterlijn

Via deze hulplijn, de Luisterlijn, kun je dag en nacht in contact komen met een speciaal opgeleide vrijwillioger of medewerker. Je kunt via telefoon, chat of e-mail terecht voor een luisterend oor en een goed gesprek. Je kunt al je gevoelens en verhalen kwijt, zelfs als je nog niet helemaal weet hoe je uit je woorden moet komen, de persoon aan de andere kant van de lijn zal je helpen deze te kunnen vinden. Het maakt ook niet uit waarover je praat: een slechte dag, een relatie die uit is, een ruzie, eenzaamheid of gewoon om een praatje te maken.

4. Ease

Bij Ease hoef je geen afspraak te maken (net zoals de andere hulplijnen trouwens), en je kunt altijd anoniem en gratis terecht. Jongeren tussen de twaalf en vijfentwintig jaar worden bij deze hulplijn geholpen door luisterende mensen en is voor alle problemen beschikbaar.

5. MIND Korrelatie

Ervaar je mentale probelem, heb je problemen met anderen of ken je iemand die met mentale problemen kampt? Op doordeweekse dagen kun je gratis en anoniem in gesprek met een deskundige hulpverlener. Dit kan zowel via een belgesprek, maar ook via een chat, e-mail of WhatsApp. Zij zullen je verder kunnen helpen door er goed over te praten en een luisterend oor te bieden.