Koningsdag: Zo bereid je je voor als je dingen verkoopt op de vrijmarkt

De maatschappij door Anjali

Nu Koningsdag er weer aan komt, kun je al je oude spullen verkopen op de vrijmarkt. Maar hoe bereid je je goed voor?

De beste plek 

Je kent het misschien wel: mensen die al dagen of zelfs weken van te voren hun plekje op straat claimen met stoepkrijt en duct tape voor de vrijmarkt. Dat betekent ook dat wanneer je tóch op een 'gereserveerde' plek zit, je teleurgestelde en boze mensen op je dak krijgt. En dat wil je niet. Zorg er daarom voor dat ook jij een goede plek uitzoekt. Kies bijvoorbeeld een plek aan de grootste straten van de stad, of juist vlakbij het station. Hier komen de meeste mensen langs en kunnen de meesten je zien.

Opvallen op Koningsdag

Val op! Op een vrijmarkt vol met enigzins dezelfde kleedjes en kraampjes (lees: alles in het oranje of juist alleen maar rommel) is het belangrijk dat jij er met je stand uitspringt. Hang slingers en ballonnen op, leg een mooi tafelkleed of dekbedovertrek over het lelijke zeil heen, zorg dat de spullen er schoon en geordend uitzien en trek zelf ook iets leuks aan. Extra tip: als je iets lekkers aanbiedt kun je hier ook geld voor vragen!

Doel bepalen

Bedenk voor je je spullen verkoopt waarom je op de Koningsdag-vrijmarkt staat. Wil je van je oude spullen af, en kon de zolder, schuur of keldingkast wel wat meer ruimte gebruiken? Of verkoop je spullen om een ander doel te behalen, zoals het sneller kunnen sparen voor die ene reis? Het is erg belangrijk dat je weet waarom je op de rommelmarkt staat, want deze reden kan erg bepalend zijn voor de prijzen die je hanteert. Als je je zolder graag leeg wilt hebben en je vraagt hoge prijzen voor de spullen, kun je deze spullen grotendeels weer mee terug naar de zolder nemen aan het einde van de dag.

Plezier

Je staat er in je vrije tijd, het is een feestdag en iedereen is in een goede bui: Maak er daarom een feestje van! Zet wat leuke muziek op en maak een praatje of een dansje met voorbijgangers. Het is natuurlijk de bedoeling dat het een gezellige Koningsdag wordt, dus maak er het beste van. Ook wanneer het regent kun je de zon tevoorschijn halen bij mensen, dus blijf altijd lachen en leer nieuwe mensen kennen. Koningsdag is ook een beetje de dag van de saamhorigheid, wat heel belangrijk is.