Voor het eerst vliegen? Hier moet je op letten

Reizen door Kyra

Vliegen naar de verste landen is al meer dan normaal. Alsnog zijn er veel van ons die nog nooit hebben gevlogen. Omdat het er niet van komt of omdat het toch wel eng is. Wij hebben tips zodat je goed je eerste vlucht begaat.

Let hier op als je voor de eerste keer gaat vliegen

Lees ook: Zin in vakantie? Let hier op bij het kopen van een koffer

Voorbereiding

De voorbereiding is belangrijk voor vliegen in het algemeen, maar al helemaal als het de eerste keer is. Bekijk goed wanneer je vlucht is, hoe laat, wanneer de incheck is etc. Doe dit ook ver van tevoren en houd het in de gaten voor eventuele veranderingen. Je wil met een goed gevoel op reis en dat lukt niet als er op het laatste moment nog allerlei veranderingen blijken te zijn.

Zoek ook op wat voor weer het is op de locatie waar je heen vliegt. Is het koud als je er aankomt, of staat het zweet al op je voorhoofd als je net landt? Op deze weersvoorspelling pak je je koffer in. De warmste locaties zijn zo een aantal graden koeler als je er heen gaat. Ga dus niet uit van de algemene temperaturen, maar zoek echt naar de voorspelling op dat moment. Neem ook voor de zekerheid een extra trui of korte broek mee om altijd maar zeker ervan te zijn.

Locaties

Op je ticket staat precies waar je moet zijn, hoe laat en wanneer. Op een klein vliegveld is het vaak niet zo moeilijk te vinden, maar op ons eigen Schiphol raak je al snel de weg kwijt. Ook de gegevens veranderen misschien. Zelfs op de dag van vertrek is het mogelijk dat er allerlei dingen veranderen. Bekijk voor vertrek bij welke vertrekhal de vliegmaatschappij je verwacht. Zo ben je sneller bij de gate en hoef je niet nog hele stukken te lopen. Ook checken veel mensen waar hun gate is zodra ze door de security heen zijn. Gewoon zodat ze weten waar deze te vinden is en dat hij daadwerkelijk bestaat. Pas daarna gaan ze wat eten of drinken. Zelfs terwijl je op de vluchthaven bent is het mogelijk dat de gate verandert. Blijf het dus goed in de gaten houden!

Douane

De douane is voor velen ook een ding. Wat doen ze daar? Wat mag wel en niet mee in je handbagage? Allerlei vragen die door je hoofd spoken als je voor de eerste keer gaat vliegen. Wij snappen dat dit een heel vreemd iets is, dus we nemen je stap voor stap mee door het proces. Wel zo fijn!

Het meenemen van spullen

Niet alle spullen mogen mee in je handbagage. Zo mag je maar één liter aan vloeistoffen mee. Ook gels en crèmes vallen onder deze categorie. Alle producten horen in een verpakking van maximaal 100 ml en komen samen in één doorzichtig zakje, zodat de douane precies ziet wat het is.

In Nederland doen we niet heel moeilijk over medicijnen meenemen. De meeste mag je zonder verklaring van de dokter in je koffertje stoppen. Voor de zekerheid is het altijd een optie om een verklaring mee te nemen. Andere landen zijn strenger op medicijnen. Zo zijn er landen die ADHD medicijnen maar voor een enkel geval toelaten. Zelfs met een doktersverklaring kom je niet ver. Zoek dus van tevoren op wat de regels in het bestemmingsland zijn.

Scherpe objecten zijn niet toegestaan. Ga er dus maar van uit dat jouw nagelschaartje uit de koffer gaat. In een enkel geval mag een schaartje wel mee, als deze klein genoeg is. Zelfs dan ligt het aan de douane die je bagage checkt. Ook wapens zijn (natuurlijk) niet toegestaan. Laat je keukenmes maar lekker thuis liggen.

Je laptop en andere elektronica mogen wel in je handbagage blijven. Doe deze niet in het luchtruim, omdat dit mogelijk gevaarlijk is. Daarom maken ze er geen probleem van bij de douane!

Door de scan

Als je door de douane gaat, loop je er niet zo doorheen. Vaak staat er een pittige rij en duurt het lang. Om hier snel doorheen te gaan, is het mogelijk om een tijdslot te reserveren. Online bij Schiphol doe je dit op basis van je vlucht. Zo mag je gelijk door en is er geen kans dat je te laat komt voor je vlucht. Als je bij de band aan bent gekomen, let je je handbagage in de bakken die daarvoor bedoeld zijn. Je telefoon en jas mogen er ook bij. Bij Schiphol mag je horloges en sieraden om houden, maar dit is per vluchthaven verschillend. Je spullen gaan dan door een scanner, waar ze precies zien wat er in zit. Jij gaat tegelijkertijd door een metaal detector poortje. Deze scant je en laat de medewerkers weten als iets verkeerd is. Zij checken je dan handmatig. Als alles goed is, komen je spullen snel aan de andere kant van de band uit en neem je alles weer mee. Doe geen hoge schoenen aan, want vaak vragen de medewerkers of je deze uit wil doen.

Afleiding

Afleiding tijdens de vlucht is ook belangrijk. Als je alleen maar met jezelf zit, is de kans groot dat je in je hoofd zit en nare scenario’s bedenkt. Neem bijvoorbeeld een boek mee dat je altijd al wilde lezen. Download van tevoren een serie of film op Netflix en kijk deze tijdens je vlucht. Ook is het mogelijk om muziek aan te zetten en lekker weg te dommelen. Bedenk dus wat jou leuk lijkt om te doen tijdens de vlucht