Waarom je beter niet meteen koffie moet drinken als je wakker wordt

Vrije tijd door Juliët

Je bent nog maar net het bed uit of je zet het koffiezetapparaat al aan. Laat de koffie maar komen! Voor velen is een bakkie koffie onmisbaar in de ochtend. Maar wist je eigenlijk dat je hier beter even mee kunt wachten? Wij leggen je uit waarom.

Waarom niet meteen koffie drinken in de ochtend?

Je lichaam maakt na het opstaan een hoge dosis cortisol aan. Dit is een stresshormoon dat invloed heeft op je slaap- en waaktrimte. Jouw lichaam maakt dit hormoon aan en daardoor wordt je wakker. Zodra jij koffie gaat drinken, verstoor je dit hormoonaanmaakproces. De cafeïne in de koffie maakt namelijk ook stresshormonen aan. Op lange termijn zou dit dus betekenen dat je meer koffie nodig hebt om wakker te worden (en te blijven), omdat jouw lichaam het niet meer nodig vindt om dezelfde hoeveelheid cortisol aan te blijven maken. Koffie is dan de vervanger van je cortisol-aanmaakproces. Het is dan ook niet gek dat mensen die veel koffie drinken, een keer wat aan hun lichaam merken zodra ze minder koffie drinken. Wist je dat te veel cortisol in je lichaam in combinatie met stress ervoor kan zorgen dat je bijvoorbeeld aankomt in gewicht en je bloedsuiker omhooggaat? Dit kan mede komen door de koffie die je drinkt.|

Wanneer kun je het beste koffie drinken?

Dat je niet meteen naar het koffiezetapparaat moet duiken na het opstaan, betekent niet dat je het helemaal uit je routine moet schrappen. Je kunt het beste rond tien uur 's ochtends en twaalf uur 's middags eentje drinken. Later op de dag kan het namelijk weer invloed hebben op je slaapritme. Zodra jij om 4 uur in de middag cafeïne binnenkrijgt dan is de kans dat je 's avonds hier nog wakker van ligt groter. De koffie is namelijk pas acht uur later uit je lichaam. In thee zit ook cafeïne, maar hier hoef je je geen zorgen om te maken. Er zit namelijk minder cafeïne in. Je kan daarom je dag heel goed starten en eindigen met een kopje thee.

Advies

Volgens diëtist Ahlam Ouali is het het beste om niet meer dan drie kopjes koffie te drinken op een dag. Het liefst minder, maar echt niet meer dan drie. Als je wil minderen met cafeïne, dan moet je dit langzaam afbouwen. Je lichaam reageert zo minder heftig erop. Zodra het minderen lukt, dan kun je het beste met decafé beginnen. Hier zit namelijk maar 0.1 procent cafeïne in, maar is qua smaak niet te onderscheiden met koffie met cafeïne. Ideaal toch?