Is urine drinken gezond?

Lichaam door Joriet
Heb jij jouw eigen plas weleens gedronken? Ik vind het een vies idee, maar er zijn mensen die elke ochtend een kopje urine drinken. Zij geloven dat het gezond is. Anderen zeggen dat het giftig is. Maar hoe zit het nu echt?
 
Een eeuwenoud medicijn
Urinetherapie en urine drinken wordt al eeuwen door mensen gedaan. Voornamelijk in het oosten zoals in China en in het zuiden van Amerika. Toch kennen we ook in het westen urinetherapie: plassen over wratten of wintertenen is vies, maar een bekend middel tegen deze kwalen. Tegenwoordig hoor je er weer mensen over. Vooral in Japan en Latijns-Amerika is het weer populair aan het worden. Ook in Nederland duikt het weer op en zijn er steeds meer mensen die hun eigen plas drinken. 

Urine tegen kanker?
Mensen die urine drinken zeggen dat het zou helpen tegen kankergezwellen. De Taiwanese onderzoekster Ratree Cheepudomwit onderzocht het bij Santi Asoke monniken. Zij drinken elke ochtend urine en bijna 87% zegt dat het helpt tegen kwalen als roos, problemen met de voorhoofdholtes en kanker. Toch geeft tien procent aan last te hebben van diarree. Misschien is het toch niet helemaal gezond?
 

Dit vinden de wetenschappers
Zoals vaker zijn de wetenschappers er nog niet over uit. De ene wetenschapper zegt dat het ureum in de urine giftig is. De ander zegt dat je lichaam dit omzet in bouwstoffen zoals eiwitten. Daarbij zou je ook vitamine en mineralen uitplassen. Plas zou daarom een drankje zijn dat rijk is aan vitamine en mineralen. Mijn gezonde verstand zegt dat mijn lichaam er niet voor niets vanaf wil en daarom ben ik blij dat ik gewoon water of iets ander kan drinken.

Urine drinkbaar maken
Toch zijn er mensen die afhankelijk zijn van hun urine. Astronauten leven op hun urine als ze in de ruimte zitten. Zij filteren hun plas wel met een machientje. Daarmee wordt er van het plas water gemaakt, zodat ze ook in de ruimte genoeg te drinken hebben.

Heb jij weleens jouw eigen urine gedronken en denk jij dat het gezond is?