Dit is waarom een lenteschoonmaak je helpt bij je mentale gezondheid

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Het is alweer bijna tijd voor de lente. Het wordt weer wat warmer en het blijft langer licht buiten. Het begin van de lente betekent voor veel mensen dat het tijd is voor de lenteschoonmaak. Je huis grondig onder handen nemen kan erg goed zijn voor je mentale gezondheid. Dit is waarom.

Lees ook: Een stijlvolle en praktische vloer voor huisdiereigenaren

Het creëert rust in je hoofd

Een opgeruimd huis geeft je veel rust in je hoofd. Als je huis constant vol ligt met rommel, geeft dit je ook een vol hoofd. Je raakt constant afgeleid door de rommel die je om je heen ziet en hierdoor kun je je moeilijker focussen op belangrijke dingen. Als je jezelf ertoe zet om het allemaal op te ruimen en een keer grondig alles te boemen, lucht dit enorm op.

Het is een ontspannende bezigheid

Voor veel mensen is opruimen een ontspannende bezigheid. Het proces van naar een opgeruimd huis toewerken is eigenlijk best leuk! Het klinkt misschien saai, maar opruimen kan echt een hele fijne manier zijn om jezelf even af te leiden van alle stress van het leven. Ze lekkere muziek aan en focus je gewoon even helemaal op de taken die je gedaan wil hebben.

Je kunt met een schone lei de lente ingaan

Een onopgeruimd huis kan je stress geven. Het is namelijk een grote taak die je hoogstwaarschijnlijk constant uitstelt. Hierdoor wordt het in je hoofd steeds groter en vervelender. Door een grote lenteschoonmaak te doen, geef je jezelf een schone lei. Je kunt die taak eindelijk van je lijstje afstrepen en dat zal je ongetwijfeld een hoop rust geven.

Het geeft je een gevoel van controle

Rommel en viezigheid in huis kan ervoor zorgen dat je het gevoel van controle over je leven kwijtraakt. Je hebt geen controle meer over de grote hoeveelheid rommel die zich heeft opgebouwd en daardoor voel je je machteloos. Een grote lenteschoonmaak houden zorgt ervoor dat je dit gevoel van controle weer terugkrijgt.

Het geeft je nieuwe energie

Schoonmaken kan vermoeiend zijn, maar je kan er ook zo veel nieuwe energie van krijgen. Je kan je hele woning nieuw leven inblazen. Je gooit bijvoorbeeld de dingen weg die je niet meer nodig hebt en maakt daardoor ruimte vrij voor nieuwe inspiratie. Wie weet verander je door je lenteschoonmaak wel spontaan in een interior designer.

Lees ook: Deze geurkaars past het best bij jouw sterrenbeeld