Britse Layla (3) heeft elke dag een 'ontploft kapsel' (en iedereen is fan): "mensen willen het altijd aanraken"

Vrije tijd door Jennifer

Als je haar maar goed is, zegt men vaak. Alleen wat als je haar nooit écht goed zit? De Britse Layla (3) heeft namelijk elke dag een soort 'ontploft kapsel'. Een vlecht of staart zit er totaal niet in, maar gelukkig vindt ze dat zo erg nog niet. Daarnaast zijn veel mensen juist fan van Layla's haar en willen ze het altijd aanraken tot lichte ergernis van haar moeder.

Onhandelbare haarsyndroom

In het Britse plaatsje Suffolk woont de 3-jarige Layla, die waarschijnlijk altijd enorm opvalt tussen de andere inwoners. Layla heeft namelijk een nogal bijzonder kapsel, dat er altijd 'ontploft' uitziet. Sommige denken nu misschien: help, doe er wat aan! Alleen kan de kleine meid helaas niets doen met haar fluffy haren. Layla heeft namelijk het zogenoemde onhandelbare haarsyndroom (in het Engels uncombamble hair syndrome). Wacht, wát? Geen zorgen als je hier nooit van heb gehoord. In de wereld hebben namelijk slechts zo'n honderd andere mensen hetzelfde probleem. Het is dus een nogal zeldzaam syndroom.

Het onhandelbare haarsyndroom komt voort uit een genafwijking, die vaak ook andere klachten kan veroorzaken. Zo heeft Layla ook last van geïnfecteerde nageltjes, wat mogelijk hierdoor komt. Wanneer iemand deze zeldzame aandoening heeft, groeit het haar alle kanten op. Daardoor kun je dus eigenlijk nooit een leuk kapsel ervan maken. Meestal is het haar daarnaast ook droger, pluiziger en wat lichter. Dit haarsyndroom heeft overigens alleen invloed op het haar op Layla's hoofd. De rest van haar haren groeien op een normale manier.

Even aanraken? Nee, dank je

Hoe dan ook valt Layla wel erg op met het 'ontplofte' haar. Ze krijgt veel aandacht, maar meestal wel op een positieve manier. Aan BBC vertelt moeder Charlotte dat mensen altijd meteen op haar aflopen en het soms zomaar aanraken. Dit is volgens Layla's moeder wel de "grootste challenge", ook om aan Layla uit te leggen dat mensen toestemming moeten vragen. "Hoe leer je een kind dat het niet oké is om iemand aan te raken?" aldus moeder Charlotte. Tja, de kleine meid is inderdaad pas drie jaar. Ze beseft alles waarschijnlijk nog niet goed.

Helaas krijgen moeder en dochter soms ook minder aardige mensen op hen af. Zo vertelt Layla's moeder over een nogal agressieve man in de supermarkt. Hij kwam op ze af en zei: "Waarom zou je het haar van je kind zo stylen? Het ziet eruit alsof je ballonnen over haar heen hebt gewreven." Ouch...

Meer op Instagram

Uniek

De moeder van Layla probeert haar dochter desondanks te leren, dat ze mooi is zoals ze is. Het maakt niet uit dat ze 'anders' is. "Er is niet veel wat ze aan haar haar kan doen en ik wil dat ze ervan houdt," vertelt de moeder. "En ik wil dat ze weet dat mensen er ook van houden." Daarom posten ze regelmatig foto's en video's op Instagram van het fluffy kapsel van Layla, waar vervolgens massaal positief op wordt gereageerd. Zeg nou zelf: Layla is toch ontzettend schattig? Ze kan beter genieten van het prachtige, volle kapsel nu het nog kan. Het is namelijk goed mogelijk, dat het haar op latere leeftijd meer handelbaar wordt.

Meer op Instagram
Meer op Instagram

Lees ook: Deze speelse haarstijlen zijn binnen 5 minuten klaar